Este gustoasă și sănătoasă și se prepară ușor. Socata ne oferă savoarea aparte a florilor de soc, dar și toți compușii din acestea, cu proprietățile lor curative, de folos în lupta cu bronșite, faringite, gripă, dar și reumatism, infecții urinare sau gută. Uite cum să faci socată la tine acasă.
INGREDIENTE/aproximativ 60 porții
- 12-14 flori de soc
- 4 lămâi la care se poate consuma și coaja sau curățate de coajă
- 10 litri de apă
- 1 kg de zahăr
- 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.
MOD DE PREPARARE
Florile de soc se pun într-un borcan curat și se toarnă peste ele 10 litri de apă. Se taie lămâile felii, se storc și se se adaugă în apă.Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi se pune zahărul și boabele de orez sau drojdia, se amestecă bine, se acoperă borcanul și se lasă la fermentat încă 3-4 zile. Nu se închide complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecata de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut, se strecoară socata printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Se pune socata în sticle cu dop/capac, ermetic și se depozitează la loc întunecos și rece. Se poate și congela în pet-uri, umplute ¾ pentru a nu se sparge.
VALORI NUTRIȚIONALE / PORȚIE (1 porție=250 ml)
Calorii: 65; Lipide: 0 g; Carbohidrați: 17 g (zahăr); Fibre: 0 g; Proteine: 0 g; Vitamina C: 1% DZR
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments