Despre proiect

Context

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul persoanelor supraponderale sau obeze s-a dublat din 1980, la nivel global. Supragreutatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de decese la nivel global.

În Europa, obezitatea reprezintă o importantă problema de sănătate publică. 1 din 3 copii cu vârstă între 6 şi 9 ani este supraponderal sau obez şi 60% dintre aceştia vor deveni adulţi supraponderali sau obezi.
Se consideră că obezitatea contribuie semnificativ la excesul de morbiditate şi mortalitate la nivel mondial. În România, 20% dintre copiii între 6 și 9 ani sunt supraponderali, 20% au sechele de rahitism şi 26% o dezvoltare dizarmonică.

Supragreutatea şi obezitatea răspund de peste 44% dintre problemele cauzate de diabet, de peste 23% dintre cele provocate de bolile ischemice cardiace şi de 7 - 41% dintre problemele cauzate de anumite forme de cancer. Sursa.

Copiii şi adolescenţii obezi au un risc crescut de probleme articulare, apnee de somn, probleme sociale, psihologice. Copilul obez are risc ridicat de a deveni adult obez.

Deşi este rezultatul unui surplus de aport caloric, obezitatea se asociază foarte frecvent cu multiple deficienţe în micronutrienti.În România există date oficiale sporadice privind aportul alimentar la copiii preşcolari şi, deşi au fost elaborate ghiduri nutriţionale, ele nu sunt suficient popularizate şi nu sunt accesibile părinţilor, ca nivel de informaţie şi limbaj. Rezultatul acestei stări de fapt este că în rândul concetăţenilor noștri circulă informaţii din surse neautorizate, care generează confuzie şi adevărate psihoze alimentare, de natură să accentueze dezechilibrele din dietă.

Proiectul ”Sănătos de mic”

Desfăşurat de către Asociaţia SAMAS, Danone România , cu susţinerea Societăţii de Nutriţie din România (SNR), a Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF), a Societăţii Române de Pediatrie (SRP), a Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), a Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNMB), a Institutului Naţional Pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC), a Inspectoratului Şcolar din Bucureşti (ISMB), Casa Corpului Didactic (CCD) precum şi a Organizaţiei Crucea Roşie, proiectul îşi propune: reducerea prevalenţei obezităţii în grupa de vârstă preşcolară, îmbunătăţirea stării de nutriţie şi sănătate pe termen lung, printr-un program naţional de educaţie şi dezvoltare de obiceiuri sănătoase pentru întreaga viaţă.

Viziunea

Integrarea educaţiei SISTEMATICE pentru nutriţie şi stil de viaţă sănătos în curricula pentru preşcolari. Construcţia unui program sustenabil, care să poată fi preluat în viitor de Ministerul Educaţiei.

Cui se adresează

Copiilor, părinţilor şi personalului din grădiniţe, într-un program adaptat la grupul ţintă, dar coerent ca mesaje, construit cu suportul comunităţii medicale şi al instituţiilor - cheie din educaţie şi sănătate.

Rezultatele proiectului pilot 2017

 • Elaborarea manualului de nutriţia prescolarului de către Asociaţia SAMAS în colaborare cu reprezentanţii tuturor instituţiilor de specialitate enumerate mai sus.
 • Elaborarea manualului de psiho-pedagogie de către Prof. Georgeta Iordache şi Prof. Laura Ciolan.
 • specializarea a 12 cadre medicale (dieteticieni, asistente medicale din grădiniţe, Educatori Perinatali SAMAS) în nutriţia preşcolarului cu o componentă de psiho-pedagogie.
 • Desfăşurarea proiectului pilot în 3 grădiniţe din Bucureşti: grădiniţa nr. 203, grădiniţa nr 73 şi grădinița ”Căsuţa piticilor” prin susţinerea de cursuri, astfel: 3 cursuri şi ateliere de câte 2 ore cu cadrele didactice şi personalul din grădiniţe .
  • 3 cursuri şi ateliere de câte 2 ore cu cadrele didactice şi personalul din grădiniţe.
  • 3 cursuri şi ateliere de câte 2 ore cu părinţii, în total 18 ateliere cu 400 de părinți
  • 9 ore despre nutriţie sănătoasă prin jocuri/ ateliere de gătit şi alte metode de predare adecvate copiilor, cu fiecare grupă din grădiniţă, în total 350 de copii
  • 2 piese de teatru pe tema nutriţiei pentru copiii din fiecare grădiniţă. Piesele de teatru sunt concepute şi jucate de către trupa Teatrului Independent Lumida - Bucureşti.
 • Analiza meniului din grădiniţe
 • Completarea de către părinţi a chestionarului ”Obiceiurile alimentare ale copiilor” (chestionar alcătuit de către Prof. Dr. Gabriela Radulian – Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu" şi Dr. Florentina Moldovanu şi Dr. Michaela Nanu – Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alfred Rusescu).
 • Dezvoltarea Ghidului pentru părinţi pentru nutriţia preşcolarilor.

Obiectivele programului în 2018

Vrei să ajuţi la extinderea programului?

Poţi propune o grădiniţă sau un educator-nutriţionist.
to top button