Despre proiect

26,75 %

dintre copiii români sunt supraponderali

Locul 2

în top 10 probleme de sănătate la copii e ocupat de obezitate

60 %

dintre copiii supraponderali devin adulți obezi
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul persoanelor supraponderale sau obeze s-a dublat din 1980, la nivel global. Supragreutatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de decese la nivel global.

În Europa, obezitatea reprezintă o importantă problema de sănătate publică. 1 din 3 copii cu vârsta între 6 şi 9 ani este supraponderal sau obez şi 60% dintre aceştia vor deveni adulţi supraponderali sau obezi.
Se consideră că obezitatea contribuie semnificativ la excesul de morbiditate şi mortalitate la nivel mondial. În România, 26,75% dintre copiii între 6 și 9 ani sunt supraponderali.

Supragreutatea şi obezitatea răspund de peste 44% dintre problemele cauzate de diabet, de peste 23% dintre cele provocate de bolile ischemice cardiace şi de 7 - 41% dintre problemele cauzate de anumite forme de cancer. (Sursa - Institutul Național de Sănătate Publică)

Copiii şi adolescenţii obezi au un risc crescut de probleme articulare, apnee de somn, probleme sociale, psihologice. Copilul obez are risc ridicat de a deveni adult obez.

Deşi este rezultatul unui surplus de aport caloric, obezitatea se asociază foarte frecvent cu multiple deficienţe în micronutrienți. În România există date oficiale sporadice privind aportul alimentar la copiii preşcolari şi, deşi au fost elaborate ghiduri nutriţionale, ele nu sunt suficient popularizate şi nu sunt accesibile părinţilor, ca nivel de informaţie şi limbaj. Rezultatul acestei stări de fapt este că în rândul concetăţenilor noștri circulă informaţii din surse neautorizate, care generează confuzie şi adevărate psihoze alimentare, de natură să accentueze dezechilibrele din dietă.

Proiectul ”Sănătos de mic”

Inițiat în 2017 de către Asociaţia SAMAS și Danone România, proiectul Sănătos de mic îşi propune să reducă prevalenţa obezităţii în rândul preșcolarilor și să îmbunătățească starea de nutriție şi sănătate pe termen lung, printr-un program naţional de educaţie şi dezvoltare de obiceiuri sănătoase pentru întreaga viaţă.
Programul este susținut de către Societatea de Nutriţie din România (SNR), Societatea Română de Pediatrie (SRP), Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNMB), Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC), ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București), precum și de către Inspectoratul Şcolar din Bucureşti (ISMB), Casa Corpului Didactic (CCD) și Organizaţia Crucea Roşie.

Sănătos de mic include activități dedicate personalului medical și didactic din grădinițe, părinților și copiilor. Specializăm cadrele medicale și didactice în nutriția sănătoasă a preșcolarului, organizăm lecții interactive cu copiii, ateliere de gătit sănătos și conferințe pentru părinți.

Implementarea programului în grădinițele de stat este gratuită pentru acestea, costurile pentru activități și materiale fiind acoperite integral de partenerii proiectului. La cerere, programul poate fi implementat și în grădinițe și școli private.

Programul Sănătos de mic a fost deja implementat în 142 de grădinițe din București cu participarea a 21.300 de copii și a 31.950 de părinți. Au fost specializate 345 de cadre didactice și medicale din grădinițe, iar părinții au participat la 105 ateliere de gătit sănătos și la conferințe de nutriție și stil sănătos de viață.

Am tipărit ghiduri de nutriție pentru părinți și manuale de nutriție – materiale realizate împreună cu trainerii specialiști SAMAS, sub supravegherea comitetului de organizare a programului, condus de Academician Profesor Doctor Nicolae Hâncu.

În 2020, programul Sănătos de mic se extinde în țară, urmând să fie implementat în grădinițele din Cluj-Napoca.

Vrei să ajuţi la extinderea programului?

Poţi propune un educator nutriţionist, o grădiniţă sau te poți înscrie ca ambasador al proiectului.
to top button
error

Spuneți-le și prietenilor despre nutriția sănătoasă!