Despre proiect

26,75 %

dintre copiii români sunt supraponderali

Locul 2

în top 10 probleme de sănătate la copii e ocupat de obezitate

60 %

dintre copiii supraponderali devin adulți obezi
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul persoanelor supraponderale sau obeze s-a dublat din 1980, la nivel global. Supragreutatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de decese la nivel global.

În Europa, obezitatea reprezintă o importantă problema de sănătate publică. 1 din 3 copii cu vârsta între 6 şi 9 ani este supraponderal sau obez şi 60% dintre aceştia vor deveni adulţi supraponderali sau obezi.
Se consideră că obezitatea contribuie semnificativ la excesul de morbiditate şi mortalitate la nivel mondial. În România, 20% dintre copiii între 6 și 9 ani sunt supraponderali, 20% au sechele de rahitism şi 26% au o dezvoltare dizarmonică.

Supragreutatea şi obezitatea răspund de peste 44% dintre problemele cauzate de diabet, de peste 23% dintre cele provocate de bolile ischemice cardiace şi de 7 - 41% dintre problemele cauzate de anumite forme de cancer. (Sursa - Institutul Național de Sănătate Publică)

Copiii şi adolescenţii obezi au un risc crescut de probleme articulare, apnee de somn, probleme sociale, psihologice. Copilul obez are risc ridicat de a deveni adult obez.

Deşi este rezultatul unui surplus de aport caloric, obezitatea se asociază foarte frecvent cu multiple deficienţe în micronutrienți. În România există date oficiale sporadice privind aportul alimentar la copiii preşcolari şi, deşi au fost elaborate ghiduri nutriţionale, ele nu sunt suficient popularizate şi nu sunt accesibile părinţilor, ca nivel de informaţie şi limbaj. Rezultatul acestei stări de fapt este că în rândul concetăţenilor noștri circulă informaţii din surse neautorizate, care generează confuzie şi adevărate psihoze alimentare, de natură să accentueze dezechilibrele din dietă.

Proiectul ”Sănătos de mic”

Inițiat de către Asociaţia SAMAS și Danone România, proiectul Sănătos de mic îşi propune să reducă prevalenţa obezităţii în rândul preșcolarilor și să îmbunătățească starea de nutriție şi sănătate pe termen lung, printr-un program naţional de educaţie şi dezvoltare de obiceiuri sănătoase pentru întreaga viaţă.
Proiectul este susținut de către Societatea de Nutriţie din România (SNR), Societatea Română de Pediatrie (SRP), Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNMB), Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC), precum și de către Inspectoratul Şcolar din Bucureşti (ISMB), Casa Corpului Didactic (CCD) și Organizaţia Crucea Roşie.

2017 – proiect pilot în 3 grădinițe.

Sănătos de mic are planuri mari. De la începutul programului, în septembrie 2017, împreună cu partenerii noștri din grădinițe, am realizat următoarele lucruri: am format 12 educatori nutriționiști. Ulterior, aceștia au susținut în cele 3 grădinițe implicate în faza de pilot a programului (203, 73 şi ”Căsuţa piticilor”)
- cursuri de nutriție și psihopedagogie pentru cadrele medicale și didactice din grădinițe
- ateliere practice, pentru părinți și copii
- lecții speciale, de nutriție, pentru copii.
Astfel, pe parcursul anului 2017, peste 400 de copii (și părinții lor) au beneficiat de informații despre o alimentație sănătoasă.

Am tipărit 2500 de ghiduri de nutriție pentru părinți, 150 de manuale de nutriție – materiale realizate împreună cu trainerii specialiști SAMAS, sub supravegherea comitetului de organizare a programului, condus de Academician Profesor Doctor Nicolae Hâncu.

2018 – Alte 54 de grădinițe s-au alăturat programului Sănătos de mic în 2018. Specialiștii SAMAS au format 114 educatori nutriționiști (9 medici, 49 de asistente, 53 de profesori de grădinițe și 3 tehnicieni nutriționiști). După această specializare, educatorii nutriționiști vor putea transmite, la rândul lor, informațiile primite către colegii din grădiniță, dar și către părinții interesați de alimentația sănătoasă a celor mici.
Iar la atelierele de gătit sănătos au participat 250 de părinți și 150 de copii.

În plus, în 2018, am organizat 3 conferințe pentru părinți la care am vorbit împreună cu specialiștii invitați despre
- alimentația sănătoasă pentru preșcolari
- sportul potrivit, în funcție de vârste
- impactul emoțional al obezității
- cum alcătuiești meniuri mai sănătoase, cu un buget mai mic.

Vrei să ajuţi la extinderea programului?

Poţi propune un educator nutriţionist, o grădiniţă sau te poți înscrie ca ambasador al proiectului.
to top button