Părinţi

Ghid de nutriție pentru părinţi

O viață sănătoasă începe din primii ani de viață

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în 2015-2016, în populaţia de copii preşcolari şi şcolari din Romania, obezitatea de cauză neendocrină, hipotrofia ponderală şi staturală, sechelele de rahitism, anemia prin carenţă de fier  figurează în top 10 probleme de sănătate publică. Obezitatea ocupă locul 2 din top. Toate aceste probleme sunt conectate cu alimentaţia copiilor.

Sursa: http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2017/05/Sinteza-bilant-2016.pdf

Prevenția acestor boli începe din perioada de viață intrauterină a copilului. Pe parcursul sarcinii, organismul copilului se dezvoltă foarte rapid și doar o nutriție echilibrată poate asigura această dezvoltare. Mai mult decât atât, încă din primele zile de sarcină (propriu-zis din momentul concepției) pot apărea modificări epigenetice care pot influența major starea de sănătate a copilului și a viitorului adult. De aceea, în mod ideal, consilierea nutrițională ar trebui efectuată înainte ca femeia să rămână însărcinată și să fie continuată pe parcursul primelor 1000 de zile.

Deși creșterea nu mai este atât de accelerată ca în primul an de viață, perioada între 2 și 5 ani este una de profunde transformări fizice și psihologice / emoţionale ale copilului. Este perioada în care creșterea independenței de mișcare se completează cu dezvoltarea limbajului și a capacității de socializare.

Fiecare copil crește în ritmul lui, iar acest ritm este dependent de mulți factori externi, precum nutriția și activitatea fizică. Efectele factorilor de mediu sunt cele mai intense în perioada prenatală, post-natală și preșcolară.

 Vârsta preșcolară este esențială pentru:

  • formarea deprinderilor alimentare și de viață
  • dezvoltarea psiho-cognitivă: coordonare, învățare, autonomie, socializare
  • dezvoltarea fizică: acumulare de capital osos și muscular, creștere (5 – 6 cm/an), dentiție, forță, mobilitate.

Vârsta preșcolară mai are o particularitate: nevoile nutriționale de creştere sunt mari, în timp ce stomacul este încă mic. De aceea sunt necesare alimente concentrate, dar echilibrate nutrițional, bogate în minerale (calciu, fier etc) și vitamine.

Capacitatea mică a stomacului justifică necesitatea unor mese principale nu foarte abundente cantitativ și conferă o importanță deosebită gustărilor dintre mese pentru completarea aportului nutrițional și asigurarea diversității și echilibrului alimentar.

Deciziile pe care le luăm pentru copiii noștri în perioada copilăriei sunt esențiale pentru dezvoltarea lor pe tot restul vieții.

Vă invităm să faceți parte din programul ”Sănătos de mic”,  participând la cursurile și atelierele gratuite dedicate părinților din grădinițele înscrise în program, recomandând programul nostru, cât și ghidul de nutriție pe care l-am pregătit pentru Dumneavoastră.

Pentru mai multe informații despre nutriția sănătoasă a copiilor preșcolari, descărcați Ghidul de Nutriție pentru Părinți.

 

Descarcă Ghidul de Nutriţie pentru părinţi
Apasă butonul de mai jos pentru a descărca Ghidul.

Activităţi

Atelier de preparat dulciuri sănătoase

În cadrul acestui atelier, părinții vor învăța cum să gătească deserturi delicioase, mai sănătoase pentru copiii lor.

Atelier de preparat legume

Se știe că legumele nu sunt printre preferatele copiilor. Părinții vor învăța combinații și rețete noi, cât mai atractive pentru copii.

Atelier despre condimente

Condimentele au un rol foarte important în pregătirea mâncarii, ele pot da arome interesante unor feluri de mâncare ”plictisitoare”. Pot înlocui excesul de sare sau de zahăr cu succes.

Ateliere de gătit pentru părinți

Abonare Newsletter
Dacă vreţi să primiţi articole despre nutriţie şi reţete va rugăm să vă înscrieţi aici.

to top button