Proiect
Inițiat de către Asociaţia SAMAS și Danone România, proiectul Sănătos de mic îşi propune să reducă prevalenţa obezităţii în rândul preșcolarilor și să îmbunătățească starea de nutriție şi sănătate pe termen lung, printr-un program naţional de educaţie şi dezvoltare de obiceiuri sănătoase pentru întreaga viaţă.
Proiectul este susținut de către Societatea de Nutriţie din România (SNR), Societatea Română de Pediatrie (SRP), Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNMB), Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC), precum și de către Inspectoratul Şcolar din Bucureşti (ISMB), Casa Corpului Didactic (CCD) și Organizaţia Crucea Roşie.
2017 – proiect pilot în 3 grădinițe.
Sănătos de mic are planuri mari. De la începutul programului, în septembrie 2017, împreună cu partenerii noștri din grădinițe, am realizat următoarele lucruri: am format 12 educatori nutriționiști. Ulterior, aceștia au susținut în cele 3 grădinițe implicate în faza de pilot a programului (203, 73 şi ”Căsuţa piticilor”)
- cursuri de nutriție și psihopedagogie pentru cadrele medicale și didactice din grădinițe
- ateliere practice, pentru părinți și copii
- lecții speciale, de nutriție, pentru copii.
Astfel, pe parcursul anului 2017, peste 400 de copii (și părinții lor) au beneficiat de informații despre o alimentație sănătoasă.
Am tipărit 2500 de ghiduri de nutriție pentru părinți, 150 de manuale de nutriție – materiale realizate împreună cu trainerii specialiști SAMAS, sub supravegherea comitetului de organizare a programului, condus de Academician Profesor Doctor Nicolae Hâncu.
2018 – Alte 54 de grădinițe s-au alăturat programului Sănătos de mic în 2018. Specialiștii SAMAS au format 114 educatori nutriționiști (9 medici, 49 de asistente, 53 de profesori de grădinițe și 3 tehnicieni nutriționiști). După această specializare, educatorii nutriționiști vor putea transmite, la rândul lor, informațiile primite către colegii din grădiniță, dar și către părinții interesați de alimentația sănătoasă a celor mici.
Iar la atelierele de gătit sănătos au participat 250 de părinți și 150 de copii.
În plus, în 2018, am organizat 3 conferințe pentru părinți la care am vorbit împreună cu specialiștii invitați despre
- alimentația sănătoasă pentru preșcolari
- sportul potrivit, în funcție de vârste
- impactul emoțional al obezității
- cum alcătuiești meniuri mai sănătoase, cu un buget mai mic.