E mai ușor să alcătuiești un meniu echilibrat pentru copilul tău când ai ajutorul specialiștilor Sănătos de mic. Ți-am pregătit câteva materiale pe care le poți descărca de pe site, pentru a le avea mereu la îndemână. Le poți împărtăși cu prietenii tăi părinți – și chiar te rugăm să o faci 🙂
Porțiile alimentare
Aceste planșe îți oferă informații despre porțiile dintr-un aliment care pot fi consumate de către copil sau de către părinte. Atenție, nu toate alimentele se consumă într-o zi! Un meniu echilibrat se alcătuiește ținând cont de recomandările specialiștilor privind piramida alimentară.
Click pe imaginea de mai jos pentru a descărca planșele.
Piramida alimentară
Piramida alimentară este o modalitate vizuală simplă de a clasifica alimentele și de a indica numărul de porții recomandat. Piramida alimentară este o reprezentare grafică a proporțiilor ideale în dieta zilnică a diferitelor grupe alimentare. În straturile de jos ale piramidei sunt alimentele de bază, iar la vârf cele care trebuie consumate rar și în cantități mici sau moderate.
În alcătuirea meniului unui copil de peste 2 ani, piramida alimentară este un instrument util în stabilirea unei alimentații echilibrate atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.
Există mai multe variante de piramidă alimentară, în funcție de reprezentarea grafică a grupelor alimentare sub formă de benzi orizontale sau verticale. Piramida alimentară clasică este formată din 5 benzi orizontale care, de la bază spre vârf, reprezintă următoarele grupe alimentare: cereale, legume și fructe, lactate, carne, pește și ouă, dulciuri și grăsimi. Introducerea apei la bază a generat piramida alimentară cu 6 benzi. La baza piramidei alimentare este reprezentată și indicația de efort fizic, deoarece numărul de porții alimentare este raportat la nivelul de activitate fizică. În piramida alimentară, numărul de porții recomandat este estimat pentru un efort fizic mediu.
Curba alimentară zilnică
Meniul zilnic trebuie repartizat în 5 mese, formate din 3 mese principale și două mese auxiliare (gustări). Un regim echilibrat va oferi atât o proporție adecvată a diferitelor grupe alimentare, cât și o repartiție adecvată a meselor în timpul unei zile. Nevoile energetice vor fi asigurate în proporție de 15 – 20% dimineața, 35 – 40% la prânz, 15 – 20% seara și câte 10 – 15% la gustările de la ora 10 și ora 17.
Click pe imagine pentru a descărca planșa.