Asociația SAMAS și Danone România lansează prima platformă de educație pentru alimentația sănătoasă a copiilor din țara noastră: www.cursuri.sanatosdemic.ro. Platforma găzduiește cursul Sănătos de mic, care este gratuit pentru cadrele didactice și medicale din grădinițele de stat și le oferă și credite profesionale, fiind acreditat de către Ministerul Educației și OAMMR (Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România).
Cursul Sănătos de mic poate fi urmat și de către părinți, profesioniști din domeniul nutriției și alte persoane interesate de alimentația sănătoasă.
Platforma cursuri.sanatosdemic.ro a fost realizată ca parte a programului Sănătos de mic, dezvoltat de Danone România si Asociația SAMAS în 2017, pentru a preveni riscul de obezitate infantilă, problema cronică de sănătate numărul 2 în rândul copiilor din România (locul 1 la copiii din mediul rural)*, conform datelor INSP.
Danone a investit până acum peste 270000 de euro pentru dezvoltarea programului.
Cursul Sănătos de mic se desfășoară în format blended learning (hibrid) cu lecții asicron, pe care cursanții le parcurg individual, înainte de a urma sesiunile sincron, susținute live, de formatori specializați. Cursul are 4 module în total, 2 comune pentru cadrele didactice și medicale (Nutriția sănătoasă a preșcolarului, Comportamentul alimentar în familie) și câte unul specializat − Abordări practice privind alimentația sănătoasă a preșcolarilor (pentru cadrele didactice), respectiv, Analiza meniului din grădinițe, pentru cadrele medicale. Dincolo de informațiile actualizate și verificate despre nutriția sănătoasă a preșcolarilor, pe care acest curs le oferă, el are marele avantaj că poate fi urmat de oriunde din țară, și chiar și din străinătate, de către vorbitorii de limbă română și în ritmul propriu fiecărui cursant.
„Sănătos de mic este un program de suflet pentru mine, am fost alături de echipă încă de la început și m-am bucurat să văd impactul activităților noastre la nivel de grădiniță, dar și în familii. E o plăcere să mă conectez cu cadrele didactice și medicale din sistemul preșcolar și să învăț și eu de la ele noțiuni de pedagogie și modalități de învățare prin joc. Răspunsul celor care au participat la cursurile Sănătos de mic până în prezent, online sau față în față, este extraordinar, o mare parte dintre cursante declară că informațiile primite le-au schimbat și lor comportamentul alimentar în bine.” – spune Dr. Diana Voican, medic pediatru și Director Medical al programului Sănătos de mic.
„Știm că este esențial pentru lumea în care trăim să ne asumăm valorile, să oferim transparență, informații relevante, bazate pe știință, să contribuim la schimbarea în bine. Oamenii sunt din ce în mai interesați de proveniența alimentelor, de conținutul acestora, de sănătatea lor, dar și de cea a planetei. La Danone știm că sănătatea noastră și cea a planetei sunt interconectate, de aceea, ne dorim ca pe viitor să investim și mai mult în programe ce susțin viziunea noastră, One Planet. One Health.” – declară Robert Jasinski, Country Manager Danone România și Bulgaria.
Până acum, la cursul Sănătos de mic s-au înscris pe platforma cursuri.sanatosdemic.ro aproape 600 de cadre didactice și medicale din peste 30 de orașe și localități din țară, care au urmat gratuit cursurile de educație nutrițională. Părinții, profesioniștii din domeniu sau toți cei interesați de alimentația sănătoasă pot parcurge toate cele 4 module, contra cost.
DESPRE PROGRAMUL SĂNĂTOS DE MIC
Demarat în 2017 de Danone România și Asociația SAMAS , ca un proiect pilot în 3 grădinițe bucureștene, cu scopul de a preveni obezitatea infantilă, Sănătos de mic specializează cadre medicale și didactice în alimentația sănătoasă a copiilor, organizează ateliere de gătit sănătos pentru părinți și copii și conferințe pentru părinți. În cadrul programului au fost elaborate un manual cu 10 lecții despre nutriție sănătoasă, care au fost introduse în curriculum-ul grădinițelor, un Manual al Educatorului Nutriționist, un Ghid pentru părinți, realizat sub coordonarea unui comitet științific alcătuit din specialiști în medicină, educație și psihologie, precum și jocul Căpitanul Farfurie, destinat copiilor de peste 3 ani. În programul Sănătos de mic sunt înscrise deja 201 grădinițe, 455 de cadre didactice și medicale au fost formate în nutriția preșcolarului, au fost organizate 142 de ateliere de gătit sănătos cu părinți și copii și 9 conferințe despre nutriție și stil de viață sănătos.
Danone România, inițiatorul programului alături de Asociația SAMAS, susține financiar activitățile desfășurate în programul Sănătos de mic, investiția companiei ridicându-se la peste 270.000 euro.
Programul Sănătos de mic este susținut de către Societatea de Nutriţie din România (SNR), Societatea Română de Pediatrie (SRP), Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNMB), Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC), Asociația Dieteticinilor din România, ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București), precum și de către Inspectoratele Şcolare și Casa Corpului Didactic din localitățile partenere.
DESPRE DANONE ROMÂNIA
Danone România este lider de piaţă pe segmentul iaurturi. Compania are în portofoliu zeci de sortimente de produse, realizate în majoritate în fabrica din Bucureşti, cu lapte proaspăt colectat de la fermierii români. Fabrica Danone din Bucureşti a produs local primele iaurturi în 1999.
Danone România face parte din compania Danone, activă în domeniile: produse lactate proaspete, produse pe bază de plante, ape minerale îmbuteliate și nutriție specializată. Danone a făcut primul pas pe piaţă în Barcelona încă din 1919, când Isaac Carasso a început să vândă primele iaurturi în farmacii, ca un leac pentru infecţiile intestinale, care afectau în special copiii.
Astăzi, compania îşi urmăreşte misiunea de a ajuta un număr cât mai mare de oameni să-şi construiască, să-şi menţină şi să-şi protejeze capitalul de sănătate, oferind produse sigure, gustoase şi de cea mai bună calitate, menite să fie alegeri sănătoase cu bună densitate nutriţională şi să adreseze nevoile diferitelor comunităţi.
DESPRE ASOCIAȚIA SAMAS
Asociația SAMAS este o organizație nonguvernamentală care activează în domeniul prevenției și educației pentru sănătate. Asociația dezvoltă programe de formare pentru profesioniști din domeniul sănătății și cel educațional, pentru ca aceștia să poată ajuta, la rândul lor, părinții să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea copiilor. Cele 2 mari programe ale Asociației SAMAS sunt: Educație Perinatală pentru părinți în primele 1000 de zile ale copiilor și Sănătos de mic – programul național de educație nutrițională pentru preșcolari.
Prin programul de Educație perinatală, Asociația SAMAS a dezvoltat o comunitate de 1400 de specialiști din rândul moașelor, medicilor, asistenților medicali și comunitari, care oferă informații despre nutriția și îngrijirea corectă a bebelușilor viitorilor părinți și părinților începători din întreaga țară în comunități, maternități, online sau la centrele SAMAS.
Sănătos de mic continuă misiunea Asociației SAMAS, printr-un program de educație nutrițională în grădinițe, menit să reducă riscul de obezitate infantilă și să creeze bune obiceiuri alimentare din primii ani de viață.
Asociația SAMAS a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului SAMAS, inițiat de către Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie – Filiala Sector 6, susținut de Danone Ecosystem.
www.asociatiasamas.ro, www.cursuripentruparinti.ro, www.sanatosdemic.ro
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments