Am lansat primul pachet educațional complet pentru o alimentație sănătoasă în familie dezvoltat în programul Sănătos de mic ꟷ Ghidul pentru părinți și Jocul Căpitanul Farfurie, la Cluj în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania.
Evenimentul de lansare s-a bucurat de prezența a doi invitați special: Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu, Membru de Onoare al Academiei Române și dna Prof. Dr. Adelhaida Kerekes, Inspector General Școlar Adjunct, ISJ Cluj.
Deși obezitatea este una dintre principalele probleme de sănătate la nivel mondial, abia în luna martie a acestui an Oganizația Mondială a Sănătății a statuat un lucru pe care medicii îl știau, că obezitatea este, de fapt, o boală. ”Obezitatea este una dintre cele mai mari boli, pentru că ea, la rândul ei, este corelată cu bolile cardiovasculare, diabetul, bolile hepatice și reprezintă o problemă economică extraordinară în lume în momentul de față” – a precizat Prof. Dr. Univ. Nicolae Hâncu la eveniment. ”Ghidul pentru părinți reiterează importanța deprinderilor nutriționale sănătoase la cea mai fragedă vârstă: căci ce învață copilul după 2 ani, va practica și la 20 de ani, și la 60. Cu alte cuvinte, alfabetizarea unui copil trebuie să cuprinsă și deprinderile alimentare și nutriționale, pentru că bolile adultului, încep în copilărie, chiar dacă sunt perfide și silențioase” – a explicat Prof. Hâncu, specialistul care a coordonat comitetul științific ce a elaborat Ghidul pentru părinți Sănătos de mic.
”Problema obezității ține și de partea de percepție. Există copii obezi, din lipsă de mișcare – nu fac suficientă mișcare, pe care nu trebuie să o înțeleagă copiii, trebuie să o înțeleagă, în primul rând, părinții. Ne-am bucurat foarte mult când acum 2 ani Asociația SAMAS ne-a prezentat acest program – a spus Prof Dr. Adelhaida Kerekes la eveniment.
Invitații au lăudat inițiativa de a crea un pachet complet care vine în sprijinul familiilor. ”Ghidul, care se bazează pe evidențe, trebuie să ajungă în bucătărieile familiilor, dar și în mintea copiilor. Și asta face acest joc, Căpitanul Farfurie, în momentul în care a ajuns la copii, la avut un succes nemaipomenit” – a spus Prof. Dr Hâncu.
”Eu cred că acest joc va apropia familiile” – a declarat Prof. Adelhaida Kerekes. ”S-au uitat mesele de duminică, în care familia să mănânce împreună, după care să se așeze în jurul unui joc. Căpitanul Farfurie este foarte educativ. În primul rând, învață copilul să arunce cu zarul, apoi să numere și să răspundă la întrebările de pe cartonașe, care au două componente: stil de viață sănătos, mișcare și nutriție. Întrebările de pe cartonașe conduc copiii încet-încet spre a recunoaște importanța alimentației sănătoase, iar părinții înțeleg, la rândul lor, importanța familiei și a educației. Școala dă educație, dar nu poate substitui familia. Iar acest joc, pe lângă educație, apropie și familia” – consideră Prof. Kerekes.
Cristina Bîcîilă, Director de Dezvoltare al Asociației SAMAS, a enumerat câteva dintre realizările programului dezvoltat în 2017, împreună cu DANONE România, pentru a preveni riscul de obezitate infantilă și care oferă formare în nutriția sănătoasă pentru cadrele medicale și didactice, conferințe pentru părinți și ateliere de gătit sănătos cu părinții și copii în mod gratuit, datorită susținerii Danone, încă de începutul programului.
Vezi AICI ce au spus invitații la evenimentul de lansare a primului pachet compplet pentru o alimentație sănătoasă în familie, dezvoltat în cadrul programului Sănătos de mic.
Pe perioada festivalului Internațional de Carte Transilvania, echipa Sănătos de mic a desfășurat la stand activități cu copiii și a discutat cu părinții despre alimentația sănătoasă și prevenirea riscului de obezitate infantilă. Larisa Anchidin, nutriționist dietetician, a răspuns în direct întrebărilor părinților, în timp ce voluntarii prezenți la stand în toate zilele de festival, alături de echipa noastră, au explicat celor mici nutriția sănătoasă, pe înțelesul lor, au colorat planșe cu fructe și legume sau s-au amuzat la provocările Căpitanului Farfurie – le mulțumim și pe această cale inimoșilor și competenților noștri voluntari: Lorena Vescan, Ștefan Lazăr, Marilena Crișan, Izabella Tasnadi, Lilia Bocancea.
foto: Anda Petru
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments