Nu frigul și curentul sunt de vină când copiii se îmbolnăvesc la intrarea în colectivitate, ci faptul că intră în contact prelungit cu agenți patogeni, de care ”fac schimb” – au explicat medicii invitați la conferința Sănătos și în pandemie, organizată de Asociația SAMAS în cadrul programului Sănătos de mic și susținută de compania Stada, prin brandurile ViruProtect și Minimarțieni.
Conferința, care a fost difuzată live pe paginile de facebook @Sănătos de mic și @Asociația SAMAS – le-a avut ca invitate pe Dr. Amelia Dan, medic primar pediatru, pe Dr. Cezarina Matei, medic de familie cu o bogată experiență de cabinet, dar și ca medic de grădiniță și pe Eli Roman, jurnalistă și mamă – care urmează să aducă pe lume al treilea copil.
Cele trei invitate au vorbit despre cum funcționează imunitatea copiilor și cum o putem susține în special la intrarea în colectivitate, mai ales acum, în vremuri pandemice.
Eli Roman este convinsă că a oferit un bun start în viață celor doi băieți ai ei, alăptându-i, iar după vârsta de 1 an, la recomandarea medicului pediatru a început deja pregătirea lor pentru intrarea în colectivitate. Andrei și Matei au început grădinița la 1 an și 8 luni, repsectiv, 1 an și 10 luni – a precizat vedeta tv.
Matei, băiețelul ei cel mic a fost ceva mai sensibil și a avut la aproximativ 2 luni episoade de febră și răceală, lucru care a luat-o prin suprindere pe Eli, obișnuită cu rare episoade de îmbolnăviri ale primului născut, Andrei.
Ea însăși s-a protejat în perioada pandemiei vaccinându-se, iar pe perioada sarcinii, la sfatul medicului ginecolog a luat vitamine și minerale.
Eli nu este singurul părinte care a observat că unul dintre copii se îmbolnăvește mai des. Explicația ține de legătura între imunitate și genetică – a explicat Amelia Dan, medic primar pediatru.
Anticorpii și o serie de proteine specifice care sunt în prima linie de apărare la contactul organismului cu germenii au un determinism genetic. Sinteza lor este comandată de niște gene care se află pe cromozomul 6. În funcție de moștenirea genetică – unii ne naștem mai bine echipați din punct de vedere imunitar, alții mai puțin bine, dar cu toții suntem pregătiți de venirea pe lume și apărați de imunitatea înnăscută. După vârsta de 6 luni, organismul nostru sintetizează toate ”liniile de apărare” împotriva patogenilor, imunitatea ajungând la maturitate în jurul vârstei de 11-12 ani.
Prin contactul repetat cu agenți patogeni (virusuri, bacterii, fungi), organismul nostru se antrenează și capătă așa-numita imunitate dobândită. Tot în cadrul imunității dobândite intră și imunitatea dobândită artificial, prin vaccinare – a explicat pediatrul.
La intrarea în colectivitate, părinții au responsabilitatea de a duce copiii la grădiniță și școală sănătoși și de a-i ține acasă când observă semne de boală – a atras atenția Dr. Cezarina Matei, medic de familie, cu o bogată experiență de lucru și în grădiniță. Nu ducem la grădiniță un copil care a avut febră în ultimele 48 de ore, care are simptome clare de viroză (tușește, strănută, are o rinoree pe care nu o poate controla – la această vârstă copiii nici nu își pot sufla nasul). Nu este suficient să dai copilului un tratament antitermic peste noapte și să-l aduci a doua zi dimineață la grădiniță – avertizează medicul.
Episoadele de îmbolnăviri mai dese în sezonul rece nu ar trebui să îi suprindă pe părinți – au explicat medicii invitați la conferința Sănătos și în pandemie. Copiii se îmbolnăvesc mai des pentru că petrec mai mult timp în spații închise – în casă, în clasă, la grădiniță, la creșă – și vin în contact cu o cantitate mare de antigen (virusuri, bacterii), fiecare venind în colectivitate cu microbii lui – a precizat Dr. Amelia Dan. În plus, în anotimpul rece, virusurile se fixează de mucoasa nazală și orofaringiană, aderând mult mai bine decât în sezonul cald.
Tocmai de aceea, înainte de intrarea în colectivitate este recomandată o pregătire. Dacă cel mic merge pentru prima oară la grădiniță, de la sfârșitul lunii august se recomandă administrarea unui supliment de vitamine, minerale și oligoelemente. În cazul unui copil de 5 ani, care are deja un sistem imunitar antrenat părinții pot aștepta o perioadă după intrarea în colectivitate și pot începe ”imunizarea” la sfârșitul lunii septembrie, începtul lunii octombrie, în funcție de evoluția copilului.
În afară de vârsta copilului, și modul în care se alimentează copilul este un factor de luat în considerare pentru a începe o cură de imunizare – explică Dr. Cezarina Matei. Sunt copii care acceptă cu ușurință fructe și legume, dar sunt și copii care sunt privați de nutrienți de care au nevoie, iar în acest caz se recomandă suplimentarea cu siropuri sau Minimarțieni (pe care copiii îi acceptă ușor și care au un gust plăcut), care conțin atât vitamine, cât și zinc, implicat în imunitate și în dezvoltarea sistemului osos – recomandă Dr. Matei.
Chiar și în cazul copiilor sănătoși și care se hrănesc corespunzător, profilaxia e importantă. Este indicat să avem grijă de poarta de intrare a virusurilor – nasul, cavitatea bucală și gâtul. Putem folosi produse, care ajută la prevenirea instalării acestor virusuri și care reprezintă o barieră între corpul nostru și virusurile respiratorii. Un astfel de spray este ViruProtect – care conține glicerol și tripsină. Glicerolul face o barieră și deshidratează virsului, iar tripsina ”topește” membrana virsului și nu îl lasă să se multiplice – a explicat medicul. Sprayul oferă astfel o protecție la nivelul gâtului, iar pe de altă parte, încărcătura virală scade și pericolul ca virusul să creeze boala scade. Este important ca și părintele să își păstreze o stare de sănătate bună – a precizat Dr. Cezarina Matei, pentru că dacă părintele vine cu o încărcătură virală semnificativă acasă, iar copilul o ”duce” la grădiniță, el poate avea un sistem imunitar bun și nu va avea simptome, dar va fi purtător și va duce la grădiniță – a explicat medicul.
Ambii specialiști invitați la conferință au ținut să îi liniștească pe părinții îngrijorați: este normal ca un copil, până la vârsta de 5 ani să treacă prin 6-8, chiar și 10 episoade de îmbolnăviri. Asta nu înseamnă că este vorba despre un copil bolnăvicios, ci este o modalitate prin care sistemul imunitar al copilului se antrenează, iar la următorul contact cu respectivul virus, copilul nu se va mai îmbolnăvi. Tocmai de aceea, între 6-12 ani, numărul episoadelor de îmbolnăviri în rândul copiilor scade, ajungând la doar 4-5 pe an, în condițiile în care copilul este hrănit corespunzător, părinții au grijă de profilaxie și oferă celui mic condiții de viață sănătoasă (somn odihnitor și cât mai puține ore petrecute în fața ecranelor). Un stil de viață dezorganizat și o alimentație dezechilibrată reprezintă factori de risc pentru imunitate scăzută – au precizat medicii.
Practica clinică ne demonstrează că acei copii supraponderali și obezi fac mult mai frecvent infecții resporatorii – avertizează Dr. Amelia Dan. Dincolo de schimbările hormonale induse de consumul excesiv de dulciuri și alimente nesănătoase, intervine și o problemă mecanică: ”excursia pulmonară” nu mai este completă și atunci când inspir-respirul nu este complet, alveolele pulmonare nu se mai deschid, cantitatea de oxigen nu este corespunzătoare, iar virusurile aderă mai ușor, generând infecțiile respiratorii – a explicat medicul.
Poți urmări înregistrarea întregii conferințe AICI.
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments