Apa este esențială în păstrarea sănătății și frumuseții, dar și în menținerea unei mase corporale în limite normale. Apa este indispensabilă vieții, fiind necesară realizării tuturor proceselor fiziologice și menținerii stabilității organismului. De la digestie, absorbția nutrienților și până la eliminarea reziduurilor, apa circulă și se reînnoiește permanent în organism. Circa 20 % din necesarul de apă se asigură din alimente (fructe, legume etc.), dar restul trebuie să vină prin consum direct de lichide.
Apa reprezintă în medie 75 % din masa corporală a unui sugar și 60% din cea a unui adult. Necesarul mediu de apă al organismului uman se estimează la 1,5 – 2,5 litri/zi. Conform datelor statistice, în România consumul de apă minerală naturală este de circa 60 litri/ locuitor/ an. Lista apelor minerale recunoscute în România aprobate prin Ordinul nr. 4/ 2015 cuprinde 66 de denumiri comerciale.
Prin apă potabilă se înțelege apa destinată consumului uman, care îndeplinește una din condițiile de mai jos:
- orice tip de apă în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei și indiferent dacă este furnizată prin rețeaua de distribuție, din rezervor sau este distribuită în sticle sau în alte recipiente;
- toate tipurile de apă folosită ca sursă în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substanțelor destinate consumului uman.
Există următoarele tipuri de apă potabilă:
– apa de la robinet;
– apa provenită din puțuri forate la adâncime;
– apa de masă îmbuteliată;
– apa minerală naturală plată;
– apa minerală naturală carbogazoasă;
– apa minerală naturală carbogazificată;
– apa de izvor.
Apa trebuie permanent controlată și monitorizată prin intermediul următorilor parametri: Aluminiu, Amoniu, Bacterii coliforme, Culoare, Concentraţia ionilor de hidrogen (pH), Conductivitate, Clorul rezidual liber, Clostridium perfringens, Escherichia coli, Fier, Gust, Miros, Nitriți, Nitrați, Oxidabilitate, Pseudomonas aeruginosa, Sulfuri și hidrogen sulfurat, Turbiditate, Număr de colonii dezvoltate (22°C şi 37°C) și Duritate totală. Principalul act normativ prin care se legiferează exploatarea și comercializarea apelor minerale naturale în România este HG nr. 1020/ 2005.
În lunile de vară nu se recomandă consumul de apă îmbuteliată în recipiente de plastic, deoarece transportul și depozitarea acestora nu se realizează cu respectarea parametrilor de temperatură (5 – 25 grade Celsius) și umiditate (75 %). Poate fi folosită apa îmbuteliată în recipiente din sticlă sau apa de la robinet.
Sunt interzise înscrierea și utilizarea pe ambalaje, etichete și în publicitatea de orice fel a indicațiilor care atribuie unei ape minerale naturale proprietăți referitoare la prevenirea, tratarea sau vindecarea unor boli umane. Pot fi făcute, însă, mențiuni de genul:
– corespunde unui regim sărac în sodiu (conținutul de sodiu este mai mic de 20 mg/l);
– poate avea efect laxativ;
– poate avea efect diuretic;
– stimulează digestia;
– poate facilita funcțiile hepato-biliare;
– corespunde pentru prepararea alimentelor destinate sugarilor.
Apele minerale naturale având o concentrație de fluor mai mare de 1,5 mg/l vor avea specificat pe etichetă următorul avertisment: „Conține mai mult de 1,5 mg/l fluor: produs nerecomandat consumului regulat al sugarilor și copiilor sub 7 ani”.
Apa recomandată a fi consumată este apa normală, cu ph neutru (7). Apa alcalină, cu un ph de 8 sau 9, contrar tuturor reclamelor, nu aduce beneficii miraculoase, studiile nefiind suficiente pentru a susține acest lucru.
În concluzie, apa este un element indispensabil vieții, consumul trebuie raportat la factorii de mediu (vara bem mai multă apă) și, uneori, la necesitățile particulare ale organismului (efort fizic, expunere la soare, febră); apa de la robinet este potabilă, dar, pentru consumul sugarilor și copiilor mici, este mai sănătos să folosim apă special destinată acestor categorii de vârstă sau să filtrăm și fierbem apa de la robinet.
Sugarii mici, mai ales cei alimentați natural, până la momentul diversificării nu au nevoie de administrare suplimentară de apă.
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments