Ai auzit probabil că diabetul zaharat este boala “zahărului în sânge”. Știi că această boală afectează și copiii? Știi că această boală este foarte gravă, generând multiple complicații și chiar deces, dacă nu e tratată?
Diabetul de tip 2 la copii înregistrează, la nivel mondial, o creștere anuală de 3%, această creștere fiind strâns legată de creșterea incidenței obezității la vârstă mică. În România sunt tratați anual 60.000 pacienți cu diabet, 1200 fiind cazuri noi.
Ce este diabetul
Diabetul este o boală caracterizată prin creșterea nivelului glucozei în sânge datorată afectării secreției de insulină. Diabetul zaharat este de două feluri: tip 1, cel înnăscut, insulino-dependent, datorat unui defect congenital al pancreasului și tip 2, dobândit.
Diabetul zaharat tip 2 este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale glicemiei (nivelul glucozei în sânge), datorate apariției unei rezistențe la insulină, hormonul secretat de pancreas, care regleză nivelul glucozei în sânge.
Glucoza provine din digestia alimentelor care conțin carbohidrați: pâinea, orezul, cartofii, leguminoasele, fructele, lactatele precum și din zahăr și dulciuri. Când mănânci, sistemul digestiv descompune carbohidrații rezultând glucoză, aceasta urmând să ajungă la celule cu ajutorul insulinei și să fie folosită pentru producerea de energie. În diabet, glucoza nu mai ajunge la celule, ci rămâne în sânge, deoarece există o problemă cu secreția de insulină.
Spre deosebire de diabetul zaharat de tip 1, numit și insulino-dependent, în care pancreasul nu secretă suficientă insulină, în diabetul zaharat de tip 2 insulina este în exces și organismul dezvoltă o rezistență la acest hormon, ducând la acumularea glucozei în sânge.
De ce apare diabetul de tip 2 la copii
Printre factorii de risc pentru diabet zaharat de tip 2 la copii, se numără:
- excesul de greutate;
- istoric familial de diabet;
- sexul – fetele fac mai des aceasta boală;
- rasa: indienii americani, afro-americanii, asiaticii sau hispanicii fac mai des diabet zaharat;
- mama a dezvoltat diabet în timpul sarcinii;
- greutatea mică la naștere.
La copii cel mai important factor de risc pentru diabetul de tip 2 este greutatea în exces, peste 80% din copiii cu diabet de tip 2 fiind supraponderali.
Cum se manifestă?
- scădere în greutate, deși copilul mănâncă normal;
- foame sau sete exagerate; copilul poate spune că îi e foame chiar și la puțin timp după ce mănâncă;
- gură uscată;
- poliurie (copilul urinează mult);
- oboseală și respirație dificilă;
- vedere neclară;
- vindecarea lentă a rănilor;
- infecții dese;
- mâncărimi ale pielii;
- amorțeli sau furnicături la mâini sau picioare.
Dacă apar aceste manifestări, mergi cu copilul la medic. Acesta va pune diagnosticul pe baza analizei de sânge numită glicemie – măsurarea nivelului de zahăr în sânge. Nu trebuie întârziat tratamentul, boala evoluează rapid și apar complicații, care nu mai pot fi remediate: orbire, insuficiență renală, ulcerații și chiar gangrene, boli ale inimii.
Ce e de făcut?
Obiceiurile alimentare nesănătoase, din păcate, nu-i ocolesc pe cei mici. Dulciurile, patiseria, făinoasele în exces, prăjelile, mâncarea de tip fast-food, sucurile acidulate au început să fie din ce în ce mai frecvente în meniul zilnic. La acestea se adaugă lipsa activității fizice, folosirea exagerată a computerelor, telefoanelor și privitul la televizor, favorizate în această perioadă specială de izolare și școală online.
Toate acestea duc la acumulare de kilograme, la apariția obezității care, la cca 80-90% din cazuri se va asocia cu diabet de tip 2. Ce poți face? E foarte simplu: evită să ajungi în situația dificilă care predispune la apariția acestei boli. Ai grijă de meniul zilnic al familie tale și în special al celor mici, abordează un stil de viață sănătos, în care să nu lipsească mișcarea, ieșirea în aer liber.
Astfel:
- include în dieta zilnică legume și fructe, minim 3, respectiv 2 porții;
- gătește acasă și caută ingrediente locale, proaspete, de sezon;
- fă un program regulat de mese și servește-le cu toată familia, într-un loc special destinat servirii mesei, fără televizor, laptop sau telefon;
- menține o hidratare corespunzătoare cu 1,5-2 l de apă/zi, preferabil cu apă; ocazional poți oferi micuțului un suc din legume și fructe proaspete (morcov, sfeclă, măr, portocală etc);
- fă zilnic, împreună cu prichindeii din familie, cel puțin o oră de activitate fizică, fie aceasta și doar o simplă plimbare în parc sau prin cartier, și încearcă să ieși în afara orașului la sfârșit de săptămână: la munte, la pădure, pe marginea unui râu sau oriunde poți găsi aer mai puțin poluat;
- alege și fă activități împreună cu copilul sau găsește-i preocupări active, care-i plac, reducând cât mai mult timpul petrecut în fața televizorului sau computerului;
- evită toate alimentele care predispun la acumulare de kilograme: fast-food, patiserie, dulciuri în exces, sucuri concentrate; le poți consuma doar ocazional, maxim o dată pe săptămână.
Doar așa poți menține o greutate corespunzătoare și o stare bună a organismului, care va putea să dezvolte o imunitate puternică și nu va predispune la apariția bolilor de tipul diabetului, bolilor cardio-vasculare sau de metabolism.
foto: Valeria Aksakova (Freepik)
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments