SOIA
Originară din Asia, soia este o plantă de cultură din familia leguminoaselor, ce conține proteine de înaltă calitate, conținând toți aminoacizii esențiali.
Boabele de soia joacă un rol important în industria alimentară și sunt consumate sub diverse forme: boabe ca atare din păstăi (edamame) crude sau coapte, tofu, tempeh, băuturi vegetale din soia, sub formă de granule, cuburi, preparate tip șnițel chiftele din pastă de soia sau ca adaos la diferite preparate industriale.
Soia și alimentele din soia sunt soluții nutriționale obișnuite pentru vegetarieni, datorită conținutului ridicat de proteine și versatilității în producția de analogi de carne și alternative la lapte.
Soia conține aproape 40% proteine, cu aminoacizi de calitate superioară, precum și fibre și săruri minerale (fier, mangan, fosfor, cupru, magneziu, zinc, seleniu, calciu), vitamine (vitamina K, B6, acid folic), enzime și antioxidanți valoroși.
Consumul de soia poate scădea într-o mică măsură nivelurile de colesterol total și LDL (“rău”).
La copii, soia poate fi utilizată în prepararea formulelor de inceput si de continuare destinate copiilor cu intoleranță la lactoză sau cu alergie la proteina laptelui de vacă. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9848514/)
În concluzie, soia este un aliment încărcat nutrițional, cu multe beneficii, este o alternativă pentru dietele de excludere, vegane sau vegetariene, sau pentru perioadele de post religios și este o soluție pentru persoanele cu intoleranțe și alergii. Este totodată o soluție pentru creșterea consumului de alimente de origine vegetală în dietele de tip flexitarian.
OVĂZUL
Ovăzul este o specie de cereale cultivată pentru sămânța sa, fiind, alături de grâu și porumb, un aliment esențial pentru acoperirea necesarului de carbohidrați din dieta zilnică.
Ovăzul se consumă ca făină de ovăz, fulgi, tărâțe, băuturi vegetale pe bază de ovăz sau inclus în diferite preparate: batoane, musli.
Ovăzul este un aliment bogat în nutrienți cu reale beneficii pentru sănătate. O cantitate de 100 g de ovăz furnizează 389 kcal, 66 g carbohidrați, 10 g fibre, 7 g lipide și 17 g proteine.
Ovăzul este o sursă excelentă de carbohidrați, dar conține și vitamine importante, minerale și antioxidanți.
Consumul regulat de ovăz este asociat în principal cu scăderea nivelului de colesterol sanguin în exces și cu menținerea acestuia în limite normale, cu menținerea unui raport normal între HDL și LDL colesterol. Acest lucru se datoreză existenței unei componente speciale a boabelor de ovăz – beta-glucanul – o fibră solubilă care interacționează cu componentele colesterolului ”rău” (LDL colesterol), scăzând nivelul acestuia.
Ovăzul poate fi introdus în alimentația copiilor odată cu diversificarea, în jurul vârstei de 6 luni, sub formă de terci sau alte preparate. În funcție de recomandarea medicului pediatru, unele băuturi vegetale pe bază de ovăz sunt o alternativă pentru copiii cu intoleranțe; au un gust plăcut și sunt îmbogățite cu vitamine și minerale.
În concluzie, atât ovăzul cât și soia sunt alimente bogate în nutrienți, consumul lor este benefic și ele pot fi luate în considerare atunci când avem în vedere reducerea consumului de carne, de alimente procesate în încercarea de a adopta o dietă flexitariană, potrivită atât pentru noi cât și pentru planetă.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-oats-oatmeal
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments