Au trecut 7 ani de când am dezvoltat programul Sănătos de mic, pentru a reduce riscul de obezitate infantilă și a forma bune obiceiuri alimentare. Având susținerea partenerilor noștri de la Danone, am elaborat atunci un program 360 de grade, în care ne-am propus să lucrăm cu toți factorii de influență pentru sănătatea copiilor: cadrele didactice și medicale din grădinițe, părinții și familia extinsă și, desigur, înșiși copiii.
Pentru a evalua programul „Sănătos de Mic” și impactul pe care l-au avut activitățile din program (formarea de cadre didactice și medicale în nutriția sănătoasă a preșcolarului; atelierele de nutriție sănătoasă cu părinți și copii, conferințe pentru părinți), am realizat o evaluare strategică a programului (pentru perioada 2017-2023) cu sprijinul sociologilor de la Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”.
Cercetarea a folosit o abordare metodologică mixtă, îmbinând metode cantitative cu metode calitative pentru a oferi o evaluare comprehensivă a programului. Evaluarea a inclus 2 componente principale: (1) analiza secundară a datelor și rapoartelor deja existente, anterioare demarării procesului de evaluare și (2) colectarea de date calitative printr-o anchetă sociologică prin intermediul focus grupurilor și interviurilor semi structurate.
Mai jos sunt câteva dintre concluziile acestei cercetări:
Formarea profesioniștilor din grădinițe
Formarea profesioniștilor din educaţie este obiectivul care a fost îndeplinit cu cel mai mare succes și care a avut rezultate impresionante, conform tuturor surselor analizate pentru această evaluare. Participanţii la cursuri sunt foarte mulţumiţi de cursuri din multiple perspective: (1) calitatea și profesionismul trainerilor, (2) metodele de predare și interacţiunea facilitată în timpul componentei sincron a cursului, (3) utilitatea informaţiilor și abilităţilor deprinse atât pe plan profesional, dar și pe plan personal și familial.
Impactul asupra cadrelor didactive și medicale
La nivelul cadrelor didactice și medicale din grădiniţe, impactul este perceput prin: (1) programul a îmbunătăţit colaborarea dintre cadrele didactice și medicale, și relaţia acestora cu părinţii; (2) cadrele didactice au primit resurse necesare și au fost încurajate să implementeze activităţile, formând o reţea de suport; (3) cadrele didactice din grădiniţe s-au simţit mai informaţi și au început să discute mai des despre nutriţie cu părinţii și elevii; (4) programul a motivat cadrele didactice să organizeze activităţi creative, cum ar fi festivaluri tematice și ateliere de gătit.
Cum le-a folosit părinților programul Sănătos de mic
Impactul programului asupra părinţilor se resimte prin: (1) ateliere 78 practice au fost foarte apreciate, oferind ocazia de a găti și degusta alături de copii, consolidând timpul de calitate petrecut împreună; (2) interacţiunea cu echipa de implementare și specialiștii a fost pozitivă, dar eficienţa scade în cazul atelierelor unice, cât și în mediul online; (3) reţetele din ateliere au fost integrate în rutina alimentară, adaptate în funcţie de preferinţele copiilor; (4) resursele online și materialele informative au fost apreciate, deși interesul pentru consultarea acestora a scăzut în timp.
Cele mai importante rezultate ale programului „Sănătos de Mic” sunt: Actualizarea Ordinului nr. 1563/2008. Cursurile de formare pentru specialiști au fost acreditate de Ministerul Educaţiei. S-au înregistrat schimbări în obiceiurile alimentare ale părinţilor și copiilor, în special în gustările aduse la grădiniţă. Unele grădiniţe au reușit să modifice meniurile oferite copiilor, deși constrângerile bugetare și logistice persistă.
Evaluarea programului a deschis și noi direcții de dezvoltare. Astfel, în urma discuțiilor cu părinții a reieșit nevoia de integrarea a componentei de educaţie fizice în programul „Sănătos de Mic” prin colaborări cu parteneri specializaţi în acest domeniu și prin încurajarea utilizării spaţiilor verzi în grădiniţe și a activităţilor desfășurate în exterior.
Vezi AICI mai multe resurse pe tema activității fizice pentru copii.
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments