Aproape 300 de copii și familiile lor din comunitățile din Babadag și Lupeni au participat pe 10 – 11 octombrie la activitățile proiectului Sănătoși în mod E.G.A.L, dezvoltat de Asociația SAMAS și Crucea Roșie Română, în parteneriat cu Danone România și susținut de Penny România.
În plus, 21 de cadre didactice din grădinițele din Babadag și Lupeni au urmat cursuri de nutriție sănătoasă, pentru a putea transmite mai departe copiilor și părinților din comunitățile lor informații corecte despre un stil de viață sănătos și un meniu echilibrat.
Proiectul Sănătoși în mod E.G.A.L s-a desfășurat în 2 dintre cele 5 centre de zi E.G.A.L, înființate de Crucea Roșie Română în Babadag, Botoșani, Craiova, Alexandria și Lupeni. E.G.A.L. înseamnă Educație, Generozitate, Abilități și Libertate pentru copiii care au nevoie de șanse egale la o viață normală, iar proiectul dezvoltat de Asociația SAMAS și Crucea Roșie Română a continuat firesc această misiune, oferind șanse egale și la o alimentație sănătoasă, familiilor din comunitățile vulnerabile.
Astfel, în proiectul Sănătoși în mod E.G.A.L, pornind de la experiența pe care o avem deja din 2017 în programul Sănătos de mic, am organizat alături de partenerii noștri de la Crucea Rosie Română și din Centrele E.G.A.L din Babadag și Lupeni, cu susținerea Danone România și Penny România, câte 2 ateliere de nutriție pentru copii beneficiari ai centrelor E.G.A.L și părinții lor, precum și pentru copiii din comunitate, înscriși în proiect de cadrele didactice pe care le-am format în nutriția sănătoasă a preșcolarului. Activitățile de la ateliere au fost completate de un cros la care au participat 100 de copii din fiecare localitate. Evenimentele au fost desfășurate simultan în Babadag și Lupeni și au fost coordonate de echipe mixte SAMAS, Crucea Roșie Română, Centrele E.G.A.L.
La atelierele Sănătoși în mod E.G.A.L am împărtășit informații despre o alimentație sănătoasă și rețete cu buget redus, am creat farfuria ideală și am pregătit Trenulețul de legume, umplând vagoanele din ardei gras cu delicioase felii de legume. La finalul atelierelor, participanții au primit câte un coș cu produse sănătoase oferite de Danone România și Penny România, parteneri ai proiectului.
Mișcarea, ca parte importantă a unui stil de viață sănătos, nu putea lipsi din proiectul nostru. Astfel, 100 de copii din fiecare comunitate (Babadag și Lupeni) au luat startul la Crosul Sănătoși în mod E.G.A.L pe 11 octombrie, activitate care a adus bună dispoziție și multă energie tuturor celor prezenți – copii și adulți, deopotrivă. La Babadag ne-am bucurat de soare din plin. La Lupeni soarele a fost ceva mai zgârcit, dar vremea a ținut cu noi și ploaia s-a oprit chiar înainte de start.
Ne-am bucurat să vedem că proiectul nostru a fost bine primit de întreaga comunitate: copiii din centrele E.G.A.L, părinții lor și familia extinsă (frați, bunici), voluntari, cadre didactice, precum și de către autoritățile locale – spune Simona Retea, coordonatoarea programului Sănătos de mic, care a fost prezentă, alături de Dr. Diana Voican, la activitățile Sănătos în mod E.G.A.L de la Babadag.
VEZI GALERIA de la activitățile Sănătoși în mod E.G.A.L de la Babadag
Foto: Filip Scarlat
Atelierul de la Lupeni a fost primul pe care eu l-am suținut pentru copii din medii defavorizate. Am avut emoții, care au trecut, însă, după prima îmbrățișare pe care am primit-o de la o fetiță. Copiii au fost deosebiți, am pregătit împreună farfuria ideală și am „construit“ un trenuleț de legume cu multe vagoane. E drept că marfa din vagoane a fost mâncată până la poza finală, dar ne-au prins bine tuturor vitaminele naturale din legume. Am fost plăcut surprinsă să văd că cei mici știau câte ceva despre ce conțin fructele și legumele, iar cu această ocazie am completat informațiile – spune Angela Onuțu, trainerul Sănătos de mic care a susținut atelierele de nutriție de la Lupeni și a participat plină de entuziasm și la crosul de a doua zi.
VEZI GALERIA de la activitățile Sănătoși în mod E.G.A.L de la Lupeni
Foto: Ciprian Axiniei
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments