Nutrient și hormon deopotrivă, vitamina D joacă un rol important în buna funcționare a sistemului imunitar. În ultimii ani, sute de studii și cercetări s-au concentrat pe a descoperi mecanismele prin care vitamina D susține imunitatea. Iată ce știm până acum și de ce este importantă vitamina D pentru imunitate.
Interesul în vitamina D nu este de dată recentă – primele cercetări au început în anii 1600 și au fost legate de rahitism la copii și osteomalacie la adulți. A fost nevoie de alți 250 de ani pentru a determina cauzele deficienței de vitamina D, a înțelege rolul soarelui în producerea ei și a identifica structurile moleculelor de vitamina D2 și D3.
Ultimele decenii de cercetare s-au concentrat pe descifrarea modului în care vitamina D susține sistemul imunitar, acționând prin așa-numitul factor de transcripție nuclear (VDR), care reglează genele implicate în imunitatea înnăscută și cea adaptativă.
S-a constatat, astfel, că vitamina D „transmite semnale“ pentru creșterea răspunsului imun în fața patogenilor de origine virală sau bacteriană și reglarea răspunsului în fața alergenilor, studiile legând deficiențele de vitamina D de creșterea riscului de infecții, boli autoimune și alergii.
Pare complicat? Este! Din fericire, însă, sute de oameni de știință din lume continuă să studieze mecanismele prin care vitamina D ne poate proteja în fața bolilor.
Ce roluri are vitamina D
Vitamina D ajută la formarea sănătoasă a oaselor, scade riscul de naștere prematură și susține sistemul imunitar.
De câtă vitamina D au nevoie copiii
Consumul zilnic de referință, de vitamina D, pentru copiii între 6 și 12 luni este de 7 mcg.
Surse de vitamina D
Deși vitamina D se sintetizează în mod natural sub acțiunea razelor soarelui, suplimentarea se impune, în special în condițiile în care stăm mai puțin la soare, folosim creme de protecție solară sau locuim în zone în care soarele se arată mai rar. Puține alimente conțin în mod natural vitamina D – somonul, tonul, ouăle (gălbenușul) sunt printre alimentele pe care este bine să le introducem în meniu. La fel, iaurturile, cerealele, sucul de portocale și alte produse fortifiate cu vitamina D completează o parte din necesarul pentru această vitamină.
Medicul pediatru este cel care poate recomanda dozarea vitaminei D, în cazul în care suspectează o deficiență. În cazul copiilor și al adulților cu probleme medicale se poate impune o suplimentare a dozei zilnice de vitamina D.
Astfel, copiii obezi, cei care suferă de boala celiacă, care au dureri de oase, se recuperează după o intervenție chirurgicală sau care iau medicație împotriva crizelor de epilepsie (ce blochează acțiunea vitaminei D) vor avea nevoie de mai multă vitamina D, administrată conform indicațiilor medicului.
Semne ale deficitului de vitamina D
Din păcate, deficitul de vitamina D nu este ușor de identificat, în lipsa unor analize. Durerile de oase și cele musculare pot fi un indiciu al lipsei de vitamina D, în cazul copiilor, pentru că doze scăzute de vitamine D cauzează o proastă asimilare a calciului.
Copiii născuți prematur, care suferă de afecțiuni ale ficatului sau ale rinichilor sau care au probleme de absorbție digestivă au un risc mai mare de deficiență de vitamina D. Aceasta trebuie administrată, însă, doar la recomandarea medicului, respectând întocmai dozajul.
Administrarea „preventivă“ în doze mai mari decât ar fi necesar crește riscul de pietre la rinichi (printre altele). Medicul pediatru calculează cantitatea de vitamina D din alimentație și suplimente, asigurându-se că valoarea totală nu depășește:
- 1000 – 1.500 UI/ zi pentru bebeluși;
- 2500 – 3.000 UI/ zi pentru copiii între 1 și 8 ani;
- 4000 UI/ zi pentru copiii de peste 9 ani.
RESURSE:
-
- Vitamin D and Immunity in Infants and Children
- https://kidshealth.org/en/parents/vitamin-d.html
- The Vitamin D Connection to Pediatric Infections and Immune Function
- Why Vitamin D Is So Important for Your Kids
- 100 years of Vitamin D: Historical aspects of vitamin D
- Vitamin D supplements: what parents should know
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments