Cursuri acreditate de Ministerul Educației și OAMGMAMR search
contact@sanatosdemic.ro +40787 77 80 10
Sănătos de Mic

Un program dezvoltat de
Asociația SAMAS
și
Danone România

  • Despre |
    • Context
    • Program
    • Cum te implici
  • Cursuri de nutriție |
  • Grădiniţe |
  • Părinţi |
    • Conferințe pentru părinți
    • Ghid de nutriție
    • Căpitanul Farfurie
    • Materiale
  • Shop |
  • Rețete |
  • Noutăţi
    • Media
    • Evenimente
    • Articole
    • Imunitatea
  • Donează
  • 0 items
  • Despre |
    • Context
    • Program
    • Cum te implici
  • Cursuri de nutriție |
  • Grădiniţe |
  • Părinţi |
    • Conferințe pentru părinți
    • Ghid de nutriție
    • Căpitanul Farfurie
    • Materiale
  • Shop |
  • Rețete |
  • Noutăţi
    • Media
    • Evenimente
    • Articole
    • Imunitatea
  • Donează
  • 0 items
In Retete
COLȚUNAȘI (Pierogi polonezi)
IMG_2436

În Polonia, găluștele tradiționale cu varză și ciuperci sunt un fel de mâncare care nu poate lipsi de pe masa din Ajunul Crăciunului. Unii asociază Crăciunul cu mirosul de scorțișoară, alții cu cadourile și bradul de Crăciun, iar alții cu gustul de colțunași cu varză și ciuperci. 😊

Timp de preparare: cca 60 minute

Porții: cca 70 bucăți

 

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 600 ml apă caldă
  • 1 kg făină
  • 1 praf de sare

Pentru umplutură:

  • 1 kg varză murată tocată fin
  • 1 ceapă pentru umplutură și ½ ceapă pentru decor
  • 150 g ciuperci
  • 2 lingurițe ulei de măsline
  • ¼ linguriță piper
  • 1 linguriță sare pentru apa în care fierb colțunașii
Mod de preparare

Aluat

Se cerne făina și se adaugă un praf de sare. Se adaugă treptat apa, amestecând cu o lingură de lemn, apoi se frământă bine cu mâna. Se adaugă câte puțină făină pentru a nu se lipi de mâini. Se frământă cca 20 minute.

Se poate prepara aluatul și la mașina de pâine pe funcția ”frământare”, punând de la început toate ingredientele în vasul mașinii.

Se taie cu o formă cercuri care se umplu și se modelează în formă de colțunași.

Umplutura poate fi sărată sau dulce. Cei mai populari, în Polonia sunt cei umpluți cu varză și ciuperci sau brânză dulce și stafide.

Umplutură

Se fierb ciupercile și se toacă mărunt. Se păstrează apa. Se taie fin varza. Se toacă ceapa.

Se încinge uleiul într-o tigaie mai adâncă (wok), se călește ceapa până devine aurie. Se separă 1/3 din ceapa călită pentru decor. Se adaugă în wok varza și ciupercile, puțină apă în care au fiert ciupercile și se mai lasă la foc mic cca 20-30 minute, până se evaporă toată apa. În cazul în care ingredientele nu sunt gătite, se mai completează cu apă pe parcurs.

Se întinde aluatul într-o foaie de cca 2 mm grosime, se taie cercuri cu un pahar sau cu forma specială, se umple cu câte o lingură de compoziție cu varză, se pliază și se sigilează marginile cu dinții unei furculițe sau răsucindu-le ca ”volănașe”. Se fierb în apă clocotită cu sare până se ridică la suprafață. Se strecoară și se presară restul de ceapă călită.

 

Valori nutriționale (pentru 1 colțunaș)

Calorii: 24

Lipide:1  g, grăsimi saturate0  g

Carbohidrați: 3 g, Fibre: 1 g

Proteine: 1 g

 

 

 

facebookShare on Facebook
FollowFollow us
PinterestSave

Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.

Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!

Previous StoryImunitatea: De ce este importantă vitamina D?
Next StoryQUINOA CU LAPTE

Related Articles

  • chec cu dovleac
    Chec cu dovleac
  • biscuiti stafii
    Biscuiți stafii

0 Comments

Leave your comment Cancel Reply

(will not be shared)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Please follow & like us :)

Facebook
Facebook
fb-share-icon
YouTube
Aflați noutățile

Articole recente

  • sos-greutatea-49
    SOS Greutatea! – ce-am aflat de la specialiști
  • Alături de musafirii și prietenii din bucătăria Sănătos de mic
    Prieteni în bucătăria Sănătos de mic
  • eveniment_sdm_8aprilie
    SOS Greutatea! – hrană și mișcare pentru sănătate
  • Samas Gradinita 205 303
    Sănătos de mic – ce impact am avut până acum
  • chec cu dovleac
    Chec cu dovleac

Plăți securizate, cu cardul

Categorii

  • Articole
  • Conferințe pentru părinți
  • Evenimente
  • Imunitatea
  • Media
  • Noutati
  • Propuse de noi
  • Retete

Arhivă

  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • decembrie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • noiembrie 2022
  • septembrie 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • februarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • iunie 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • noiembrie 2020
  • iulie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • februarie 2020
  • ianuarie 2020
  • decembrie 2019
  • august 2019
  • mai 2019
  • aprilie 2019
  • martie 2019
  • februarie 2019
  • ianuarie 2019
  • decembrie 2018
  • noiembrie 2018
  • octombrie 2018
  • mai 2018
  • aprilie 2018
  • februarie 2018
  • decembrie 2017
  • noiembrie 2017
  • octombrie 2017
  • ianuarie 2015

Program dezvoltat de

Parteneri ştiinţifici

Parteneri București

Parteneri Cluj

Parteneri media

  • Acasă
  • Despre program
  • Contact
  • Politica de confidențialitate
  • Cookies

© Copyright SănătosdeMic.ro

to top button
error

Spuneți-le și prietenilor despre nutriția sănătoasă!

  • Facebook
    Facebook
    fb-share-icon
  • YouTube
  • Aflați noutățile