În Polonia, găluștele tradiționale cu varză și ciuperci sunt un fel de mâncare care nu poate lipsi de pe masa din Ajunul Crăciunului. Unii asociază Crăciunul cu mirosul de scorțișoară, alții cu cadourile și bradul de Crăciun, iar alții cu gustul de colțunași cu varză și ciuperci. 😊
Timp de preparare: cca 60 minute
Porții: cca 70 bucăți
Ingrediente
Pentru aluat:
- 600 ml apă caldă
- 1 kg făină
- 1 praf de sare
Pentru umplutură:
- 1 kg varză murată tocată fin
- 1 ceapă pentru umplutură și ½ ceapă pentru decor
- 150 g ciuperci
- 2 lingurițe ulei de măsline
- ¼ linguriță piper
- 1 linguriță sare pentru apa în care fierb colțunașii
Mod de preparare
Aluat
Se cerne făina și se adaugă un praf de sare. Se adaugă treptat apa, amestecând cu o lingură de lemn, apoi se frământă bine cu mâna. Se adaugă câte puțină făină pentru a nu se lipi de mâini. Se frământă cca 20 minute.
Se poate prepara aluatul și la mașina de pâine pe funcția ”frământare”, punând de la început toate ingredientele în vasul mașinii.
Se taie cu o formă cercuri care se umplu și se modelează în formă de colțunași.
Umplutura poate fi sărată sau dulce. Cei mai populari, în Polonia sunt cei umpluți cu varză și ciuperci sau brânză dulce și stafide.
Umplutură
Se fierb ciupercile și se toacă mărunt. Se păstrează apa. Se taie fin varza. Se toacă ceapa.
Se încinge uleiul într-o tigaie mai adâncă (wok), se călește ceapa până devine aurie. Se separă 1/3 din ceapa călită pentru decor. Se adaugă în wok varza și ciupercile, puțină apă în care au fiert ciupercile și se mai lasă la foc mic cca 20-30 minute, până se evaporă toată apa. În cazul în care ingredientele nu sunt gătite, se mai completează cu apă pe parcurs.
Se întinde aluatul într-o foaie de cca 2 mm grosime, se taie cercuri cu un pahar sau cu forma specială, se umple cu câte o lingură de compoziție cu varză, se pliază și se sigilează marginile cu dinții unei furculițe sau răsucindu-le ca ”volănașe”. Se fierb în apă clocotită cu sare până se ridică la suprafață. Se strecoară și se presară restul de ceapă călită.
Valori nutriționale (pentru 1 colțunaș)
Calorii: 24
Lipide:1 g, grăsimi saturate0 g
Carbohidrați: 3 g, Fibre: 1 g
Proteine: 1 g
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments