Alimentele pe care le consumăm pot fi hrană pentru sănătate, sau, dimpotrivă, pot sabota buna funcționare a sistemului imunitar. Iată care este legătura dintre nutriție și imunitate și cum ne putem hrăni, la propriu, sănătatea.
Alimentele pe care le consumăm furnizează energia necesară pentru ca celulele sistemului imunitar să funcționeze și conțin nutrienți care au ei înșiși rol antioxidant și antiinflamator, protejând microbiota, care, la rândul ei, modulează imunitatea.
O dietă dezechilibrată și săracă în nutrienți afectează producția de anticorpi și activitatea celulelor imune.
Cercetătorii au studiat intens, în ultimele decenii, rolul nutriției asupra imunității, în încercarea de a determina care este alimentația care ne hrănește cel mai bine imunitatea. Se știe deja că anumite tipare alimentare pregătesc mai bine corpul în fața atacurilor unor patogeni și că vitaminele C și D, precum și minerale ca zincul, seleniul și fierul ajută la funcționarea normală a sistemului imunitar.
Așa cum este cunoscut deja și faptul că o dietă bogată în zaharuri și săracă în legume și fructe perturbă echilibrul florei intestinale, cauzând procese inflamatorii, asociate cu o scădere a imunității.
Sucurile dulci și acidulate, bomboanele, cerealele procesate și cu mult zahăr adăugat și produsele de patiserie consumate în exces cresc nivelul de proteine inflamatorii (TNF Alpha, CRP – proteina C-reactivă și interleukina-6) și afectează funcția de protecție a neutrofilelor și fagocitelor. Alimentația bogată în grăsimi saturate generează inflamație și inhibă funcționarea celulelor albe.
La fel, dietele în care este adăugată sare în exces afectează, de asemenea, răspunsul imunitar și cresc riscul de boli autoimune, precum artrita reumatoidală.
În schimb, o dietă bogată în alimente cât mai puțin procesate și concentrate în nutrienți este benefică pentru sistemul imunitar.
Un regim alimentar bazat pe legume, fructe, nuci, cereale integrale, grăsimi sănătoase, polinesaturate reduce riscul de boli, scade markerii inflamatorii și îmbunătățește sănătatea florei intestinale. O dietă bogată în fibre, precum cea mediteraneană, îmbunătățește producerea acizilor grași cu lanț scurt care modulează răspunsul imun.
În plus, alimentele bogate în fibre, vitamine, proteine și minerale reduc stresul oxidativ, reglează nivelul de zahăr din sânge și echilibrează producția de insulină, factori care influențează buna funcționare a sistemului imun.
Primele 1000 de zile
Nutriția influențează buna funcționare a sistemului imunitar pe toată durata vieții noastre. Mai mult decât în orice alt moment al vieții, însă, influența ei este hotărâtoare în primele 1000 de zile, perioada din momentul concepției și până la împlinirea vârstei de 2 ani din viața unui copil, când se pun bazele sănătății pentru întreaga viață.
În perioada intrauterină fătul este expus la nutrienți prin intermediul dietei mamei, aceasta influențând nu doar creșterea și dezvoltarea sănătoasă a celulelor și organelor, dar și programarea bolilor nontransmisibile de mai târziu, din viața adultă – precum bolile cardiovasulare, cancerele, bolile respiratorii, diabetul, care se „programează” toate în această perioadă. Nutriția mamei în perioada sarcinii accelerează sau ameliorează factorii genetici implicați în predispoziția pentru aceste boli.
Din ce în ce mai multe studii leagă nutriția din perioada sarcinii și cea din primele luni de viață de sănătatea microbiotei, a cărei formare începe încă din viața intrauterină. Relația dintre microbiotă și imunitate este complexă și face obiectul studiului pentru oameni de știință din toate țările. Deși multe mecanisme rămân încă necunoscute complet, cercetătorii știu deja că sănătatea florei intestinale depinde în mare parte de alimentație și că este indisolubil legată de buna funționare a sistemului imunitar.
Cum hrănești imunitatea copilului tău
- Introdu în meniul copilului tău legume, fructe, semințe și pește, care conțin vitamine A, C, D, vitamine din grupul B, folați, fier, seleniu și zinc.
- Redu consumul de carne roșie. Deși copiii au nevoie de proteine de origine animală, studiile arată că dietele care se bazează pe plante reduc inflamația cronică. Se crede că acest lucru este datorat compușilor activi din legume și fructe, care stimulează și un bun răspuns imunitar.
- Evită alimentele ultra-procesate și bogate în zaharuri. Oferă dulciuri – de preferat, preparate în casă – ocazional și în cantități mici. Și nu te folosi de dulciuri sau alte alimente preferate de către copil pentru a-l recompensa sau a-l pedepsi. O relație emoțională cu mâncarea poate cauza dezechilibre alimentare greu de ținut în frâu, care pot duce la obezitate, ea însăși un factor de risc pentru sănătate.
Referințe:
Foods to deliver immune-supporting nutrients
Nutrition and Immunity
How and why does diet influence immunity<
Effects of dietary salt levels on monocytic cells and immune responses in healthy human subjects: a longitudinal study
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments