Niciun aliment, în sine, nu face minuni pentru imunitate, în lipsa unui stil de viață sănătos, din care fac parte somnul de calitate și mișcarea fizică. Dar unele alimente au prioritate în meniul copilului tău, atunci când vrei să susții o imunitate optimă.
Laptele matern
Da, știm, ai auzit de foarte multe ori că laptele matern face minuni pentru bebelușul tău. Dar asta, doar pentru că este adevărat. Numeroase studii arată multiplele beneficii ale laptelui matern, care pune primele cărămizi în construcția unui sistem imunitar sănătos.
Laptele matern conține toți nutrienții de care bebelușul are nevoie pentru a crește și se dezvolta, precum și factori de apărare imunitară.
Mai mult de 20 de aminoacizi și 40 de enzime, care ajută digestia și favorizează absorbția nutrienților, se regăsesc în laptele matern, precum și peste 200 de structuri de oligozaharide prebiotice, care hrănesc bacteriile bune de la nivelul tractului intestinal, prevenind infecțiile și susținând imunitatea.
Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea alăptării, în paralel cu diversificarea alimentației, până la vârsta de doi ani.
Iaurtul
Zincul stimulează activitatea a peste 200 de enzime, susținând activitatea sistemului imunitar și fiind implicat în dezvoltarea celulelor T și B. Conform National Institute of Health, din Statele Unite, necesarul de zinc este de:
- 2 mg pentru bebelușii de până la 6 luni
- 3 mg pentru copiii între 7 luni-3 ani
- 5 mg pentru copiii intre 4-8 ani.
Nucile
Nucile, alunele, migdalele contin zinc, fier și vitamine, în special din grupul B. Nucile, mai ales, sunt bogate în acizi grași esențiali Omega-3, iar migdalele și arahidele conțin cantități de vitamina E. Deși alunele sunt alergene și erau evitate în trecut, în meniul copiilor, în ultimii ani recomandarea pediatrilor este să nu se amâne prea mult introducerea alimentelor alergenice, ci, dimpotrivă, ele să fie introduse mai devreme. Studiile arată că așa se reduce riscul de alergii severe ulterior, în copilărie și viața adultă.
Citricele, fructele de pădure și ardeii grași
Nu par să aibă prea multe în comun, dar toate conțin vitamina C, unul dintre cei mai importanți antioxidanți, al cărui efect imunomodulator se datorează faptului că este factor în biosinteza enzimelor, crește fagocitoza și capacitatea celulelor ucigașe și accelerează acțiunea neutrofilelor – care mediază răspunsul rapid al organismului față de patogeni.
Ouăle
Dincolo de faptul că sunt o sursă de proteine (cărămizile pe care se construiesc toate celulele organismului), ouăle conțin și vitamina A, importantă pentru stratificarea, diferențierea și maturizarea celulelor epiteliale. Epiteliul funcționează ca o primă linie de apărare împotriva atacurilor din partea patogenilor.
Vegetale cu frunze verzi
Desenele cu Popeye marinarul au făcut pe vremuri, din spanac, unul dintre alimentele – altfel, prea puțin apetisante – pe care copiii le-au acceptat mai ușor. Spanacul, la fel ca varza kale sau broccoli, aduce în alimentație acid folic, important în producerea și dezvoltarea de noi celule, și fier, care aprovizionează cu oxigen celulele.
Cel mai bun regim alimentar care să susțină imunitatea se bazează, spun specialiștii, pe o combinație de vegetale, fructe, nuci, semințe, precum și proteine animale provenind din lactate, carne, ouă, pește, care aprovizionează corpul cu nutrienții ce nu se pot acumula doar din produsele de origine vegetală.
Referințe:
How to build up your Kid’s Immune System
Ghidul Sănătos de mic
Food nutrients as inherent sources of immunomodulation during COVID-19 pandemic
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments