Bouillabaisse este o tocană tradițională de pește, originară din orașul-port Marsilia (Marseille). La origini era mâncarea pescarilor, pregătită din pește și crustacee, imediat ce veneau de la pescuit. Este gustoasă, hrănitoare și nu chiar greu de pregătit. Încerci și tu rețeta?
TIMP DE PREPARARE: 4 ore
INGREDIENTE (pentru 4 porții):
- 600 g pește file (cod, merluciu, somon)
- 2 cepe (200 g)
- 1 legătură pătrunjel (80 g)
- 4 roșii coapte sau 400 g roșii decojite/bulion
- 4 linguri ulei de măsline (80 g)
- 8-10 căței de usturoi (20 g)
- 2 lingurițe chimen (6 g)
- 2 lingurițe cimbru (4 g)
- 4 foi de dafin
- coaja de la o portocală mică
- câteva fire de șofran
- 10 boabe de piper
- sare
PENTRU SOS:
- 1 ou
- 300 ml ulei
- 1 cartof mic fiert
- 2 căței de usturoi pisat
- 1 linguriță ketchup sau sos harissa
MOD DE PREGĂTIRE:
Se pun la fiert într-un litru de apă rece: peștele, 1 linguriță de chimen, boabele de piper, pătrunjelul (10 fire) și se adaugă sare. Se strecoară și se păstrezaă zeama; se separă peștele, care se pune într-un blender.
În uleiul de măsline se călesc: ceapa tocată, usturoiul pisat, o lingură de chimen, ½ ceașcă pătrunjel tocat, 3 frunze de dafin și un praf de sare. Când s-au înmuiat se adaugă: roșiile/bulionul, 1 linguriță de cimbru, 3 fâșii coajă de portocală, frunzle de dafin scoase din supă, 2 linguri de piper, șofranul și se mai călesc 4-5 minute. Se scot frunzele de dafin și cojile de portocală și se adaugă amestecul în blender peste pește. Se adaugă și puțină supă în care a fiert peștele și se mixează până devine o pastă fină.
Se pune conținutul blenderului într-o oală pe foc, completând cu supă până la consistența dorită, se fierbe 20 minute. Se adaugă fructele de mare și se mai lasă la fiert 10 minute.
Se face o maioneză în care se adaugă un cartof mic fiert și sos harissa sau ketchup.
Se servește cu pâine prăjită, frecată cu usturoi și unsă cu maioneză.
VALORI NUTRIȚIONALE/PORȚIE (1 porție aprox 350 g)
Calorii: 370; Lipide: 13 g; Carbohidrați: 7 g; Fibre: 1 g; Proteine: 50 g.
O porție acopertă 9% din doza zilnică recomandată (DZR) de Vitamina D, 266% DZR Vitamina B12, 34% DZR Fier, 135% DZR Seleniu
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments