Intoleranța la gluten (Boala celiacă) este o afecțiune autoimună cu predispoziție genetică. Ea afectează atât copiii, cât și adulții și poate să apară în orice moment al vieții. La copii este diagnosticată, de obicei, după ce s-a început diversificarea. Uite care sunt semnele și ce poți face când copilul sau tu aveți intoleranță la gluten. Plus 3 rețete de regim pentru cei care suferă de intoleranță la gluten, ușor de făcut și foarte gustoase.
Care sunt semnele de intoleranță la gluten
Durerile abdominale, balonare, constipație, diaree, scădere în greutate, anemie și întârzierea în creștere, iritabilitate și chiar depresie sunt printrem simptomele care pot semnala o intoleranță la gluten.
Când un copil sau un adult cu intoleranță la gluten ingerează fracțiuni de proteine (gluten) prezente în grâu, orz și secară, se declanșează o reacție a mucoasei intestinului subțire, care nu poate prelucra această proteină. Reacția poate apărea și la ovăz, care, deși nu conține gluten, se prelucrează împreună cu alte cereale și astfel se ”contaminează”.
Cum se pune diagnostic de intoleranță la gluten
Pe lângă simptomele enumerate, diagnosticarea se face cu ajutorul unui test de sânge prin care se verifică prezența anticorpilor specifici, prin endoscopie cu biopsie și este confirmată și prin implementarea unei diete fără gluten și urmărirea evoluției simptomelor după modificarea regimului alimentar.
Ce poți face dacă are intoleranță la gluten
Anumite studii arată că infecțiile repetate cu rotavirus, dar și alte infecții din copilărie par a fi asociate cu un risc mai mare de a dezvolta boala celiacă în cazul indivizilor predispuși genetic. Administrarea vaccinului anti-rotavirus se poate dovedi astfel eficientă în prevenția bolii. Copiii și adulții care suferă de boală celiacă trebuie să urmeze un regimul alimentar fără gluten, pentru toată viața. În cazul formelor mai ușoare, de sensibilitate, se poate încerca periodic introducerea unor cantități mici de alimente cu gluten până la obținerea unei limite tolerate.
3 rețete de regim în caz de intoleranță la gluten
BUDINCĂ DE CHIA CU FRUCTE DE PĂDURE
INGREDIENTE pentru 4 porții:
- 4-5 linguri semințe de chia /40 g
- 300 ml iaurt de băut/ lapte migdale, cocos sau ovăz/lapte de vacă 1,5%
- ½ flacon esență vanilie sau ¼ baton vanilie
- 10 g miere
- 200 g fructe de pădure proaspete sau congelate
- 2-3 frunze de mentă proaspătă pentru decor
MOD DE PREPARARE
Se pune chia la hidratat în laptele în care s-a adăugat vanilia și mierea la temperatura camerei pentru 30-40 minute; se poate lăsa peste noapte în frigider. Se pun fructele în blender și se mixează (se păstrează câteva pentru decor) sau se taie cubulețe. Se pun într-un pahar trei straturi de chia și de fructe, alternativ; se decorează cu fructe și frunze de mentă proaspătă.
VALORI NUTRIȚIONALE/PORȚIE (1 porție=150 g)
Calorii: 148; Lipide: 5 g; Carbohidrați: 15 g; Fibre: 7 g; Proteine: 16 g; Ca: 400 mg; Vitamina C: 12 mg
SUPA DE PEȘTE CU COCOS
INGREDIENTE pentru 8 porții
- 600 g file de pește
- 1 ½ l apă
- 250 g pulpă de cocos proaspătă
- 4 cartofi
- 100 g linte
- 1 bucată ghimbir
- 1 linguriță curcuma
- 1 legătură ceapă verde
- 4 căței de usturoi
- 4 linguri ulei
- 100 ml lapte de cocos
- 3 linguri cremă de cocos sau smântână lichidă
- sare, piper
MOD DE PREPARARE
Se pune peștele în apă rece și se fierbe 10 minute. Se scoate pe o farfurie, se taie cuburi și se păstrează zeama. Se taie cuburi pulpa de cocos, se spală și se curăță cartofii de coajă, se taie bucăți. Se adaugă ambele ingrediente și lintea în supa supa de pește. Se fierb la foc mic 20 minute. Se curăță ghimbirul și se taie mărunt, se adaugă în supă împreună cu curcuma. Se mai fierbe 10 minute. Se transformă totul în piure. Se curăță, se spală și se taie rondele ceapa verde. Se curăță, se taie fin usturoiul și se călește în ulei împreună cu ceapa verde. Se adaugă în supă. Se mai fierbe 5 minute. Se ia de pe foc și se adaugă laptele de cocos, crema de cocos/smântâna și peștele.
Se asezonează cu sare și piper (pentru porțiile adulților) și se servește.
VALORI NUTRIȚIONALE/PORȚIE (1 porție= 200 ml)
Calorii: 320; Lipide: 20 g; Carbohidrați: 17 g; Proteine: 20 g
TĂIȚEI DIN OREZ CU CIUPERCI
INGREDIENTE pentru 4 porții
- 200 g tăiței de orez
- 1 ardei roșu
- 1 ardei verde
- 300 g ciuperci
- 3 căței de usturoi
- 1 bucată ghimbir proaspăt
- 2 linguri ulei de susan
- 2 linguri ulei de rapiță
- 1 lingură sos de roșii
- 125 ml supă de ciuperci
MOD DE PREPARARE
Se pun pastele în apă fierbinte până cînd devin moi (conform instrucțiunilor de pe ambalaj) și se scurg bine de apă. Se curăță ciupercile, se spală și se fierb 7-8 minute în 250 ml apă. Se strecoară și se păstrează zeama. Se taie ciupercile bucățele, se spală, se curăță ardeii si se taie cubulețe, se curăță ghimbirul și usturoiul și se taie fin. Se călesc toate legumele într-un wok în ambele tipuri de ulei, timp de 3-4 minute. Se adaugă sosul de roșii, supa de ciuperci, apoi pastele și se mai lasă pe foc 1 minut, amestecând continuu. Se asezonează cu sare și piper (pentru adulți) și se servește.
VALORI NUTRIȚIONALE/PORȚIE (1 porție= 200 g)
Calorii: 370; Lipide: 11 g; Carbohidrați: 54 g; Proteine: 12 g
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments