Este bogat în antioxidanţi şi vitamine, dar sărac în calorii şi, în plus, conţine caroten (important pentru sănătatea sistemului nervos) din abundenţă. Iată de ce ar fi bine ca în meniul celor mici să introducem și dovleacul. Codruța Nedelea, consultant nutriționist în programul Sănătos de mic, vă propune o rețetă de dovleac copt cu dressing de portocale și miere, pe care noi am botezat-o Desertul Vrăjitoarelor (știți voi: dovleac = Halloween:)
Ingrediente:
- 1 dovleac mic orice soi, plăcintar, hokkaido, small sweet, etc
- 1 cub mic de unt sărat ca cel de hotel sau echivalentul unei lingurițe de unt ca și cantitate
- Zeama de la o portocală + puțină zeamă de lime
- Opțional puțină mentă proaspăt tocată sau uscată – ½ linguriță dacă este uscată, 3-4 frunze, dacă este proaspătă
- 1 lingură miere sau un îndulcitor natural, dacă nu se preferă mierea (carob, extract de stevia, tagateza – aceștia sunt singurii îndulcitori naturali potriviți pentru copii)
- 1 praf scorțișoară
- 1 vârf de cuțit de ghimbir
- 1 linguriță ulei măsline pt dovleac
- ½ linguriță condiment egiptean Dukkah (opțional, pentru un plus de gust)
Mod de preparare: Se curăță dovleacul de semințe și coajă și se taie cubulețe mici. Se amestecă 1 linguriță ulei de măsline cu un praf de scorțișoară (amestec suficient pentru a încorpora ¼ din dovleac, dacă nu se dorește a fi gătit tot) și se încorporează prin amestecare, bucățile de dovleac. Pentru coacerea în cuptor, acest procedeu poate fi făcut direct în tava pe care a fost pusă hârtie de copt. Se lasă la copt câteva minute – în maxim 10 minute, dovleacul este copt, nu-l lăsați prea mult că se înmoaie repede, atât soiul hokkaido cât și small sweet, chiar și dovleacul plăcintar. Testați după 5 minute și vedeți cât de ușor intră furculița și în funcție de această testare, decideți dacă lăsați încă 5 minute sau mai puțin ori mai mult. Fiecare cuptor coace diferit. La cuptorul electric, setați temperatura de 180 grade, la cuptorul cu gaz, mergeți pe treapta 4-5 de temperatură. Cât timp se coace dovleacul în cuptor, preparați dressingul de portocale, astfel: puneți o tigaie la încins 20 secunde, fără nimic în ea, pentru că teflonul (în cazul în care folosiți un vas teflonat), să se dilate și să acopere eventualele microzgârieturi sau chiar defecte de fabricație, pentru ca aluminiul să nu contamineze preparatul. Se adaugă untul, condimentul dukkah, praful de scorțișoară și mierea și se amestecă cu o paletă de silicon sau de lemn până se topește untul și se încorporează ingredientele. Se adaugă apoi sucul de portocală, ghimbirul și zeama de lime și se amestecă bine. Se lasă pe foc, la flacără mică ori pe treapta 3 a plitei electrice, pentru ca siropul să se îngroașe puțin, iar la final se adaugă menta și se ia de pe foc. Se pun cubulețele de dovleac, în tigaie și se amestecă ușor cu paleta, fără a sfărâma dovleacul. Se poate servi atât cald cât și rece. Puteți servi cu cu puțină frișcă deasupra.
Valori nutriționale (pe porție/1 porție=100 g)
Calorii: 84
Lipide: 4 g
Carbohidrați: 12 g, Fibre: 3 g, zahăr: 5 g
Proteine: 1 g
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!