Chef Marcian Vodnar (The Grill) și dr. Diana Voican, medic pediatru și director medical al programului Sănătos de mic, ne-au pregătit de Crăciun. La atelierul de live cooking, (Pre)gătit de Crăciun, am ”creat” 2 rețete delicioase și sănătoase, concepute special pentru invitații noștri de către chef Marcian Vodnar (The Grill) și am primit sfaturi despre un stil de viață sănătos, de la Dr. Diana Voican.
Poveste de iarnă, cu griș, chia și fructe
Ingrediente/2 porții:
Pentru griș
- 200 ml Alpro Băutură din soia neîndulcită
- 50 g Aurum Noble Honey Miere Baby It’s Cold Outside
- 30 g griș
Se fierbe grișul cu laptele și mierea, până se îngroașă. Când este densă compoziția, se toarnă într-un pahar și se lasă deoparte.
Pentru chia hidratată
- 200 ml lapte
- 50-60 g seminte de chia
- 1 linguriță de miere de albine polifloră
Amestecăm totul cu un tel, să devină spumos, și lăsăm deoparte, la rece.
Pentru sosul de iaurt
- 125 g iaurt în stil grecesc Danone
- 20 g ciocolată amăruie
- 1 clementină
- fructe goji
Se mărunțește ciocolata și se pune în iaurt. Mod de prezentare: Se toarnă grișul în pahar, se pun bucăți de clementină peste, apoi, 1 lingură de iaurt amestecat cu ciocolata mărunțită, iar ultimul strat este de chia hidratată. Se decorează cu bucăți de mandarină și fructe goji.
Vrăbioară de vită, cu sos de merișoare și iaurt
Ingrediente/1porție:
- 250 g vrăbioară de vită, de la Ferma Baciu (maturare 66 zile )
- 2 ½ linguri de unt / 1 crenguță de cimbrișor
Masăm carnea ușor cu unt și cimbrișor, lăsăm totul pentru câteva minute, pe o bucată de lemn, să se odihească și să intre aromele în carne. Încingem o tigaie antiaderentă, adăugăm 2 linguri de unt, cimbrișor și punem carnea la gătit. Este foarte important să fim atenți la carne și să o gătim mediu (fibrele rămân relaxate, iar carnea va fi moale).
Pentru piureul de păstârnac
- 200 g păstârnac, tăiat mărunt
- 200 ml băutură vegetală de soia fără zahar
- 1 cartof mare curățat
- 5 g de sare
- 50 g de cremă de soia pentru gătit Alpro
Punem la fiert păstârnacul, laptele, cartoful și sarea. Când sunt fierte, facem piureul, cu crema de soia.
Pentru garnitură
- 3 baby morcovi
Morcovii se blanșează în apă fiartă cu sare, pentru 5 minute, de când apa începe să fiarbă, iar apoi se pun la răcit în apă cu gheață.
Pentru untul aromatizat
- 50 g de unt
- sare după gust
- cimbrișor și mentă (se toacă mărunt)
Se amestecă toate, punem în forma dorită și se ține la rece, până în momentul servirii.
Pentru sosul de merișoare
- 125 g iaurt Danone natural
- 1 linguriță de merișoare tocate mărunt
- 1 praf de sare 1 linguriță de ulei extravirgin
Amestecăm totul și lăsam la rece.
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments