Originară din Rusia, șuba este o salată de legume cu pește marinat și sărat, dar poate fi și afumat, legume fierte și maioneză. Este o mâncare tradițională și se consumă în special la mesele de sărbătoare. În rețeta noastră vom folosi păstrăv afumat natural cu lemn de fag și maioneză de avocado cu iaurt natur 3,5%.
Pe lângă beneficiile aduse de pește, respectiv proteine de bună calitate și aport de grăsimi sănătoase, salata aduce din rețeta tradițională sfecla roșie, o participare neobișnuită pentru obiceiurile noastre alimentare, cu un gust aparte și cu aport considerabil de fibre și vitamina A
Morcovul fiert furnizează și el o cantitate importantă de betacaroten (vitamina A), micronutrient foarte important în menținerea vederii în parametri optimi și în menținerea funcțiilor pielii.
Inedită în rețetă este folosirea maionezei de avocado, o variantă mai puțin încărcată caloric, cu aport de nutrienți de calitate superioară și cu un gust plăcut, acrișor, provenit de la iaurtul natur.
INGREDIENTE/4 porții
- 1 file de păstrăv Vale Putna (100 g)
- 1 cartof (150 g)
- 1 morcov (100 g)
- 1 sfeclă (150 g)
- 1 ceapă mică (50 g)
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ou
- 2 avocado medii, bine coapte (250-300 g)
- 2 iaurturi mici Danone Natural
- piper, sare, pătrunjel verde pentru decor
MOD DE PREPARARE
Fierbe cartofii în coajă, morcovii și sfecla până se înmoaie, circa 40 de minute. Curăţă cartofii și separat, fierbe un ou, tare (5-7 min). În timp ce se răcesc legumele, prepară ”maioneza”: curăţă avocado și mixează împreună cu iaurt, sare și piper. Curăţă și toacă ceapa, picură uleiul pe un platou și presară ceapa. Rupe fileul de pește în bucăţi, pune-le peste ceapă și acoperă cu un strat subţire de maioneză (4 linguri). Dă pe răzătoarea mare cartoful și întinde apoi un strat subţire de maioneză. Urmează un strat de morcov ras și alt strat de maioneză. Rade sfecla, zdrobește bine și gălbenușul și acoperă cu un strat de maioneză, mai gros de data aceasta (5-6 linguri). Decorează cu frunze de pătrunjel verde. Lasă la frigider câteva ore înainte de a servi.
VALORI NUTRIŢIONALE/PORŢIE
(1 porţie = 250 g)
Calorii: 402; Lipide: 25 g, 13 g mono și polinesaturate; Carbohidraţi: 25 g; Fibre: 11 g; Proteine: 12 g
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments