Poluarea cauzată anual de agricultură ar putea fi redusă cu 2 treimi și 98, 3 miliarde de tone de dioxid de carbon ar putea fi eliberate din atmosferă până la sfârșitul acestui secol printr-o schimbare simplă în dieta noastră.
Acestea sunt concluziile unui studiu publicat anul acesta în Nature Food, care arată că dacă țările bogate ar renunța la alimentația bazată pe multă carne, semnificativ mai puțin pământ ar fi exploatat, pentru a ne furniza hrană și zone întregi ar putea reveni la starea lor naturală, protejând atmosfera de emisiile de dioxid de carbon.
O echipă de cercetători de la Leiden University, University of Wisconsin-Madison și Vienna University of Economics and Business arată că adoptarea unei alimentații bazată pe mai puțină carne și mai multe legume și fructe, în 54 de țări bogate ale lumii (care reprezintă 17% din populația lumii) ar ”șterge” anual aproape 14 ani din totalul emisiilor poluante din agricultură. În același timp, asta ar permite și vegetației naturale să se refacă – un dublu beneficiu pentru noi și planetă!
Cercetătorii au făcut o simulare pornind de la modelul EAT-Lancet Planetary Health Diet — în care produse non-animale, din plante, alcătuiesc 90% din meniul unui individ. Simularea lor arată că această simplă schimbare de alimentație în 54 din cele mai bogate țări ale lumii ar reduce anual poluarea din agricultură cu 61% în respectivele țări!
În prezent, industria alimentară (de la folosirea pământurilor pentru nutrețuri și creșterea animalelor, până la lanțurile de producție pentru hrană) cauzează o treime din emisiile de dioxid de carbon din lume. Jumătate din pământul locuibil din lume este folosit acum pentru agricultură și 77% din el este ocupat de ferme!
Dacă cele 54 de țări cele mai bogate ale lumii ar adopta dieta EAT-Lancet, s-ar ”degreva” 426 de milioane de hectare de teren – o porțiune mai mare decât întreaga Uniune Europeană. Cea mai mare parte din acest teren ar fi în Statele Unite, Australia, Germania și Franța, iar 35% s-ar afla pe teritorii din Brazilia și Bostwana, exploatate intens pentru creșterea animalelor de consum pentru țările bogate.
Dacă această schimbare în alimentație ar fi realizată la nivelul celor 54 de țări s-ar putea limita și nivelul încălzirii globale la 1,5 °C. În plus, reabilitarea naturală a terenurilor ar avea ca efect și creșterea biodiversității, îmbunătățirea calității solului, apă mai curată.
Noile diete (cum este si flexitarian diet) bazate pe un consum mai mare de alimente vegetale, nu exclud în totalitate carnea, dar recomandă un consum ocazional, iar selecția să fie făcută în special din carne albă. Vezi mai jos și o piramidă alimentare caracteristică modelului flexitarian de alimentație.
Schimbarea dietei și viitorul planetei sunt în mâinile noastre. Sau, mai bine spus, în frigiderele și farfuriile noastre.
Găsește inspirație pentru noile tale meniuri, bazate mai mult pe plante, în secțiunea noastră de rețete. Recomandările noastre: clătitele americane și ciocolata spumoasă.
foto deschidere Freepik.com
Piramida alimentară: Alpro
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments