În această perioadă neobișnuită și destul de dificilă, mai ales pentru familiile care locuiesc la bloc și pentru cele cu copii, este foarte greu să gestionăm stresul izolării și al zilelor lungi. Mâncatul compulsiv este o capcană ce ne pândește la fiecare colț apropiat de bucătărie. Adulți și copii deopotrivă, am ronțăi continuu. Senzația de foame se permanentizează și este tot timpul alimentată de faptul că acum, să recunoaștem, toți am făcut niște stocuri în care, inevitabil și foarte firesc din punct psihologic, am strecurat și niște ”ronțăieli” sau niște dulciuri ”nevinovate”. Cum mâncăm sănătos în vremea pandemiei – câteva sfaturi de la Diana Voican, medic pediatru, coordonatorul programului de educație nutrițională pentru preșcolari Sănătos de mic.
Este momentul să ne concentrăm mai mult pe gătit sănătos, pe alcătuirea unui program mai riguros de viață, este momentul să scuturăm praful și să luăm hainele care se odihnesc pe bicicleta medicinală, să ne aducem ”în drum” toate dispozitivele pentru sport pe care le avem prin casă, chiar și o simplă salteluță de gimnastică. Fiți creativi, săriți coarda, folosiți o sfoară dacă nu aveți, dansați, desenați un șotron pe hol, improvizați niște popice, aruncați la coș într-o găleată, faceți stretching, genuflexiuni, flotări, yoga. Vă mai amintiți ”elasticul”, jocul copilăriei? Este momentul să-l readucem printre noi. Mai sunt și alte jocuri uitate, eu nu am mai văzut copiii jucându-se Rațele și vânătorii, sau Țările, sau Castel. Desigur, acestea nu sunt jocuri pentru interior, dar pot fi foarte bine jucate dacă aveți curte.
Provocarea acestor zile de izolare este cum să facem să ne menținem în formă, atât fizică cât și psihică, să nu adăugăm kilograme nedorite de care va trebui să scăpăm când totul se va fi terminat și vom ieși afară direct în haine vaporoase, vom merge din nou la teatru, la film, la terasă, vom pleca în vacanță și vom face plajă.
Stabiliți un orar zilnic
Primul pas înainte de primul pas este să vă stabiliți zilnic o agendă, un ”orar” cu toate activitățile pe care intenționați să le faceți de când vă treziți până la culcare. Chiar dacă puneți mai multe decât veți putea face, nu e nicio problemă, se reportează pentru ziua următoare.
Primul pas este stabilirea unui program de mese și de mișcare, un program scris și lipit pe frigider și pe ușa cămării. Faceți-l cu toții, părinți și copii și fiți cât mai creativi: desenați, colorați, lipiți. Dacă copiii sunt mici, încercați să folosiți simboluri, figurine decupate din reviste sau din cărticele de colorat. Petreceți ceva timp făcând acest program împreună, poate fi zilnic sau pentru un interval mai mare de timp.
Respectați orele de masă
Recomandat este ca în această perioadă să aveți 5 mese (3 mese și 2 gustări), pentru că ziua pare lungă și copiilor pare să li se facă foame continuu. Gândiți în avans ce veți consuma și aduceți alimentele pe un raft mai accesibil al frigiderului sau cămării. Puteți să faceți ”raftul pentru luni”, pentru marți, miercuri și tot așa de la început sau puteți să alcătuiți în fiecare zi raftul pentru ziua următoare. Nu vă grăbiți (oricum nu plecați nicăieri), faceți-o în tihnă, sfătuiți-vă cu toții.
Mic dejun
Cei ce mergeau la grădiniță sau școală sunt obișnuiți să se trezească devreme, deci micul dejun trebuie să fie undeva între 7.00 și 8.30. Imediat ce vă treziți încercați să vă oferiți un pahar cu apă (chiar înainte de cafea 😉 ) cu o feliuță de lămâie sau simplă; organismul s-a deshidratat peste noapte și are nevoie de refacerea rezervelor, apoi pregătiți micul dejun. Alegeți alimente încărcate de nutrienți sănătoși: ouă, brânză, pește (chiar din rezerva de conserve), puțin unt, neapărat câteva legume, lapte, cereale integrale. Puteți pune la hidratat de seara niște semințe de chia, pe care să le combinați pe moment cu fructe și aveți astfel un aport simultan de proteine și vitamine. Aveți rețeta aici.
Puteți face clătite, rețeta clasică, americane sau cele cu banane, pe care să le consumați cu o umplutură sărată de brânză cu mărar de exemplu, sau cu gem, sau cremă de ciocolată, sau pur și simplu simple. Păstrați și pentru gustarea de după-amiază, când le puteți combina cu unt de arahide sau cu puțină miere și nuci.
Gustarea de ora 10
Pentru gustarea de la ora 10 pregătiți fructe: un fruct întreg, o mână de fructe mici de pădure, fructe uscate, compot (de preferat fără sau cu foarte puțin zahăr adăugat) sau o salată de fructe, aranjată în curcubeu pentru speranță și încredere că totul va fi bine.
Prânz
La prânz alegeți să pregătiți o supă cu multe legume, chiar dacă sunt congelate sunt foarte bune, cu sau fără carne. O supă cremă cu smântână și crutoane din pâinea care s-a mai uscat prin dulap, decorată cu verdeață din ghiveci, poate fi o alegere ca unic fel, sau puteți adăuga pentru felul doi o salată cu câteva boabe de năut sau porumb, ulei de măsline, semințe diferite și niște suc de lămâie.
Gustarea de ora 16
Pentru gustarea de la ora 16 pregătiți clătitele rămase de dimineață sau aranjați în mici boluri niște nuci sau migdale hidratate în prealabil, un iaurt, o înghețată pentru răsfăț. Pentru copii puteți prepara rapid o budincă (în această perioadă poate fi chiar din plic), decorată cu câteva bucățele de fructe, sau o tartină cu unt de arahide și câteva feliuțe de banană. O felie de chec cu măsline și șuncă poate fi o altă opțiune sau niște brioșe cu legume sau cu fructe.
La cină
Dacă pe parcursul zilei v-ați ocupat singură de pregătirea meselor, la cină este momentul să implicați întreaga familie. Alegeți un preparat cu pește, un grătar de pui, vită sau porc slab, paste sau pizza. Pentru a oferi și o parte distractivă momentului se poate pregăti raclette sau fondue. Se pot folosi cașcaval simplu, dacă nu ați achiziționat brânză specială, și legume congelate (broccoli, conopida, ciupercile se pot folosi). Sau proaspete, dacă ați ajuns la o piață din apropierea casei. O salată este binevenită oricând:)
Meniul de weekend
În weekend neapărat trebuie să includeți în meniu o prăjitură mai elaborată, cu cremă, cu ciocolată sau frișcă, o tartă sau un tort. Este acel moment din vârful piramidei alimentare, care ne permite să ne răsfățăm și care ne dă speranța că există, undeva în viitor și un moment pe care merită să-l așteptăm și să-l sărbătorim. Două zile de sărbătoare, în care masa să fie regină, frumos aranjată, cu fața de masă albă, cu farfuriile de ocazie și tacâmurile de argint (dacă le avem), îmbrăcați în haine drăguțe de exterior, ca și cum am lua masa în oraș. Adăugați și un buchet de flori sau pur și simplu o ramură înflorită, o simplă crenguță verde, un smoc de iarbă sau o plantă în ghiveci.
Bucurați-vă de fiecare moment, sănătate și optimism, vă doresc!
Totul va fi bine!
foto deschidere Kelly Sikkema / Unspalsh
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments