Shaworma de diverse culori cu mix de legume și dressing de iaurt grecesc, rețetă de Gabriela Codruța Nedelea, Specialist în Nutriție – Asociația SAMAS
Ingrediente:
- 1 pachet foi orez
- 2 morcovi
- 1 zukini
- 1 dovlecel
- ardei gras roșu
- 1 cutie fasole roșie
- 1 pachet paste fasole Mung sau paste de orez – important este să fie albe
- 1 cutie iaurt grecesc
- 1/2 linguriță muștar Dijon
- 4 frunze mici de mentă sau ½ linguriță mentă uscată
- un vf cuțit praf ghimbir – puneți câte puțin si adăugați ulterior dacă mai este nevoie
- pentru colorare paste – ½ varză roșie
Mod de preparare
Se fierbe înainte varza roșie – ½ varză roșie + 600-700 ml de apă. Zeama trebuie să fie rece pentru a putea fi colorată ulterior în alte nuanțe. Legumele se taie precum cartofii pai și, opțional, morcovii se pot sota ușor în puțin ulei cu apă și sare pentru a se înmuia. Celelalte legume pot fi utilizate crude. Într-un vas cu apă clocotită se pun pastele de fasole sau orez la hidratat pentru 5 minute (cele de fasole se hidratează mai rapid, cele de orez ar putea avea nevoie de mai mult de 5 minute, în funcție de materia primă folosită de producător ori de procedeul de obținere). Se scoate varza roșie din apa în care a fiert și se strecoară pentru a nu rămâne bucăți fierte de varză. Apa care are culoarea albastră, se împarte în 3 recipiente, unul dintre ele putând fi chiar vasul în care ați strecurat-o, cantitățile de apă trebuie să fie egale. În vasul 1 nu vom adăuga nimic, culoarea rămânând albastră, în vasul 2 vom adăuga 1 lingură de zeamă de lămâie, iar apa va deveni roz, iar în vasul 3 vom adăuga o linguriță de bicarbonat de sodiu și lichidul se va transforma în culoarea verde. Amestecăm bine și adăugăm pastele, împărțite cantitativ pentru cele 3 culori, în cele 3 vase. Le lăsăm 3-5 minute în apa colorată, apoi le scoatem pe farfurii separate și le lăsăm să se definitiveze culoarea. Pastele scufundate în recipientul de culoare verde, pot părea tot albastre dar pe măsură ce se va evapora lichidul, ele vor deveni verzi deschis.
Pregătim un vas ușor adânc (poate fi chiar și o farfurie mai întinsă dar nu plată, cu o scobitură care să fie pe măsura foilor de orez) în care punem apă caldă căt să suportăm să băgăm degetele și un tocător de lemn pe care îl umezim. Se ia câte o foaie de orez și se scufundă în farfuria cu apă caldă, pentru câteva secunde, pănă se înmoaie foaia, apoi se întinde pe tocător, cu grijă să nu se rupă. Se lasă o distanță de 2 degete la marginea foii de orez, apoi centrat se pun căteva paste colorate din toate culorile, peste ele se adaugă legumele mai tari tăiate pai și de dimensiuni mici, apoi legumele mai moi și deasupra se mai adaugă iarăși câteva paste din cele 3 culori. Se trec peste compoziție parțile laterale ale foii de orez, ca să se închidă marginile, apoi partea de jos și se rulează.
În unele rulouri, se pot adăuga și câteva boabe de fasole roșie. După ce s-au terminat foile de rulat împreună cu legumele, se trece la prepararea sosului de iaurt. Peste iaurt se adaugă ghimbirul, muștarul dijon, menta tocată, puțină sare și puțină zeamă de lămâie, rondelele de foi de orez se taie cu grijă pe diagonală, rezultând un curcubeu de culori. Sosul de iaurt se adaugă deasupra.
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments