Oul este un aliment de bază, care nu trebuie să lipsească, mai ales din alimentația copiilor. Nu degeaba este numit ”comoara cu vitamine”: gălbenușul oului este o sursă neprețuită de vitamine și minerale – vitamina A, D, E, vitamine din complexul B, inclusiv vitamina B12 și acid folic, potasiu, fier și magneziu. Oul conține proteine de bună calitate, cu toți aminoacizii esențiali incluși, mai ales în albuș. Este bogat în albumină, o proteină care nu ar trebui să lipsească din alimentația unui adult activ, a copiilor aflați în perioadă de creștere, dar și a celor care fac sport. Recomandările de consum pentru persoane sănătoase sunt: un ou zilnic pentru adulți și un ou la 2 zile pentru copii.
În această perioadă de sărbătoare, în care oul este vedeta, putem să ne răsfățăm cu ceva ouă în plus față de recomandări, dar, ca să echilibrăm aportul suplimentar de colesterol, trebuie să avem grijă să adăugăm în meniu legume proaspete, salate de sezon și fructe. Alături de tradiționalele ouă vopsite, simbol al sărbătorilor pascale, ouăle se mai regăsesc în preparate specifice: cozonac, pască, drob, adăugate la ciorba de miel, sau în torturi și prăjituri.
Cu speranța că veți ști să faceți alegeri sănătoase și echilibrate, vă dorim poftă bună și sărbători cu bucurie!
Sănătos de mic este un program social de educație nutrițională în grădinițe.
Prin activitățile noastre, reducem riscul de obezitate infantilă și formăm obiceiuri alimentare sănătoase. Poți susține și tu dezvoltarea programului la nivel național, cumpărând Ghidul de nutriție pentru părinți de aici, jocul Căpitanul Farfurie (de aici) sau pachetul care le conține pe amândouă, la un preț promoțional (de aici). Îți mulțumim pentru sprijin!
0 Comments